Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για τη «διασυνοριακή ασφάλεια, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών», στο μήκος των συνόρων στην καρδιά του Αμαζονίου, υπέγραψαν στην Ταμπατίνγκα της Βραζιλίας, οι υπουργοί Αμυνας της Βραζιλίας και της Κολομβίας, Νέλσον Τζομπίμ και Ροντρίγκο Ριβέρα Σαλασάρ. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας «διασυνοριακής επιτροπής», στην οποία θα συμμετάσχουν οι δυνάμεις ασφαλείας και των δύο χωρών, όπου κύριος στόχος της θα είναι η περιοδική αξιολόγηση της διασυνοριακής ασφάλειας και η πρόοδος αυτής. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φόλια δο Σάου Πάουλου, πρόκειται για την πρώτη συμφωνία, μέρος ενός πακέτου 10 συμφωνιών για τη διασυνοριακή ασφάλεια που προωθεί η Βραζιλία με τις γειτονικές της χώρες. Βεβαίως, τη συμφωνία αυτή πρέπει κανείς να τη δει στο πλαίσιο της πολιτικής της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας που, με πρόσχημα την «διασυνοριακή ασφάλεια», επιχειρεί να χτυπήσει το λαϊκό και αντάρτικο κίνημα που στα βουνά και στις ζούγκλες της περιοχής αντιπαλεύει την κρατική τρομοκρατία.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ ανακοίνωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σέλσο Αμορίμ θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Αμυνας τον Νέλσον Τζομπίμ. Διευκρινίσεις δε δόθηκαν.

  • Τουλάχιστον έξι κακοποιοί σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, η οποία τους αιφνιδίασε την ώρα που προσπαθούσαν να διαρρήξουν ένα μηχάνημα αυτόματης πληρωμής, που βρισκόταν σε ένα σουπερμάρκετ της περιοχής Παράντα ντε Τάιπας στο Σάο Πάολο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ