Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντισυνταγματικός ο αντικομμουνιστικός νόμος

Σημαντική η διεθνιστική αλληλεγγύη στους Πολωνούς κομμουνιστές

ΒΑΡΣΟΒΙΑ._

Ενα πρώτο θετικό βήμα είναι η πρόσφατη απόφαση (19 Ιούλη) του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας να κρίνει ως αντισυνταγματικό τον αντικομμουνιστικό νόμο που απαγόρευε τα κομμουνιστικά σύμβολα. Ιδιαίτερη συμβολή σ' αυτήν την απόφαση εκτιμάται πως ήταν η σημαντική και πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από σειρά κομμάτων, ανάμεσα στα οποία και το ΚΚΕ.

Πρόκειται για νόμο που τέθηκε σε ισχύ πέρσι τον Ιούνη και κινείται στην κατεύθυνση αμαύρωσης της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, ενώ βάζει και νέα εμπόδια στη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας. Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρει πως όποιος τον «παραβιάζει» θα του επιβάλλεται πρόστιμο ή ακόμα και φυλάκιση για μια περίοδο πάνω από 2 χρόνια...

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, το άρθρο 256 του Ποινικού Κώδικα που ενσωματώθηκε στο νόμο παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, της απόκτησης και της διάδοσης πληροφοριών όπως αυτή έχει εξασφαλιστεί από το Σύνταγμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει πως η παράγραφος του νόμου που αναφέρεται πως την ίδια ποινή θα λαμβάνει «όποιος για προπαγανδιστικούς σκοπούς παράγει, ηχογραφεί, εισάγει, αγοράζει, αποθηκεύει, παρουσιάζει, μεταφέρει ή στέλνει κάθε υλικό που περιγράφεται στην παράγραφο 1 ή είναι φορέας φασιστικών, κομμουνιστικών ή άλλων απολυταρχικών συμβόλων» δεν είναι ξεκάθαρη και μπορεί να αποτελεί απειλή για την ελευθερία έκφρασης.

Οπως σημειώνει το ΚΚ Πολωνίας «η απόφαση αυτή είναι μόνο ένα βήμα στον αγώνα μας κατά του αντικομμουνισμού. Η καμπάνια κατά της ποινικοποίησης της δράσης των κομμουνιστών θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο επειδή συνεχίζονται διώξεις κατά των κομμουνιστών σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Η δίωξη κατά του Αλγκιρντας Παλέκις στη Λιθουανία και ο νέος νόμος που ποινικοποιεί όσους αμφισβητούν τα "κομμουνιστικά εγκλήματα" στη Σλοβακία είναι τα πρόσφατα παραδείγματα αυτής της τάσης». Τέλος εκφράζει τις ευχαριστίες του Κόμματος για τις ενέργειες διεθνιστικής αλληλεγγύης που οργανώθηκαν σε όλο τον κόσμο και τη στήριξη που έλαβε από διάφορες προοδευτικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα εξέφρασε τις ευχαριστίες στους συντρόφους που επισκέφθηκαν τη Βαρσοβία στις 8 Ιούνη του 2010 όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, όπου συμμετείχαν σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ