Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ελλειψη νερού και ... κυβερνητικού ενδιαφέροντος

Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της προστασίας της Λίμνης Πλαστήρα  και οι λύσεις  του,  αποτέλεσε το θέμα  διημερίδας που έγινε στο Νεοχώρι του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων 

Με την παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των αγροτών και άλλων μαζικών, κοινωνικών φορέων της περιοχής, καθώς επίσης και ειδικών ερευνητών, μελετητών και επιστημόνων πανελλήνιας εμβέλειας - ανάμεσά τους και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θεμ. Ξανθόπουλος - αλλά με την απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε στη μαγευτικό Νεοχώρι του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, διημερίδα με θέμα το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της προστασίας της λίμνης Πλαστήρα, την οποία διοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας. Η απουσία των προσκληθέντων εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας δείχνει την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντός τους για ένα μέγα πρόβλημα, όπως αυτό της λειψυδρίας, που απασχολεί και ταλανίζει τους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Κύριο συμπέρασμα της διημερίδας ήταν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη νερού - ειδικά φέτος οι εισροές στη λίμνη Πλαστήρα είναι πάρα πολύ μικρές, εξαιτίας των λιγοστών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων - και αυτή η έλλειψη θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα πρώτα στους 100.000 από τους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας που υδρεύονται από τα νερά της λίμνης, αλλά και στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, που περιμένουν αυτά τα νερά για να ποτίζουν τα χωράφια τους. Τονίστηκε, επίσης, ο κίνδυνος οικολογικής επιβάρυνσης της λίμνης και, γενικότερα, της περιοχής, λόγω της μείωσης του νερού και επισημάνθηκε ότι η διαχείριση του υπάρχοντος νερού θα πρέπει να γίνει με προσοχή, φειδώ και υπευθυνότητα. Υπογραμμίστηκε, ιδιαίτερα, η ανάγκη να κατασκευαστούν, επιτέλους, τα μεγάλα έργα υποδομής - Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος κ.ά. - για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Θεσσαλία, η οποία, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οδηγείται στην απερήμωση!

Στις ευθύνες των κυβερνήσεων, που, ενώ γνωρίζουν και το μέγεθος του προβλήματος και τη λύση, δεν προχωρούν στην κατασκευή των μεγάλων έργων, επισήμαναν στις παρεμβάσεις τους στη διημερίδα, ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Χρ. Τέγος, ο δήμαρχος Νεβρόπολης Σωκρ. Κρομμύδας κι άλλοι δήμαρχοι της περιοχής, ενώ για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες, εξαιτίας αυτής ακριβώς της κυβερνητικής πολιτικής, μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία, σχετικά και με το μέγεθος του προβλήματος της λειψυδρίας, τις ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και με το είδος των λύσεων που πρέπει να δοθούν, που παρουσίασαν οι ειδικοί μελετητές, ερευνητές και άλλοι επιστήμονες. Πλούσιος και γόνιμος ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε και κοινός τόπος το συμπέρασμα ότι χρειάζεται αγώνας λαϊκός για να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, που απειλεί με «μαράζωμα» μια από τις πιο γόνιμες και δυναμικές περιοχές της χώρας μας. (Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη διημερίδα, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα συμπεράσματα που βγήκαν, θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» σε προσεχές φύλλο του).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των υδάτων (2012-11-17 00:00:00.0)
Υποκινούν «πόλεμο για το νερό»! (2002-06-30 00:00:00.0)
Η λύση στον αγώνα... (2001-02-04 00:00:00.0)
Την «πληρώνουν» οι αγρότες... (2001-02-01 00:00:00.0)
«Στεγνώνουν» τη Λίμνη Πλαστήρα (2000-07-18 00:00:00.0)
Το πρόβλημα είναι πολιτικό (2000-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ