Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψαλιδίζουν» τα κονδύλια δημόσιας υγείας και ΟΤΑ

Επιλέχτηκε το  αγγλικό, για την ακρίβεια «θατσερικό»,  μοντέλο αξιολόγησης  των κοινωνικών δαπανών  

Ακραίες νεοφιλελεύθερες λύσεις, με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα αποφάσισε η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών για τη δημόσια υγεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με πρόσχημα τον... περιορισμό της «σπατάλης» που γίνεται στα κρατικά νοσοκομεία και τους ΟΤΑ. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή στελεχών του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να ζητηθεί η... συνδρομή των Αγγλων για την εφαρμογή ενός «μοντέλου αξιολόγησης δαπανών» και παρακολούθησής τους, με γνώμονα την «αποτελεσματικότητά» τους, όπως κατ' ευφημισμόν αποκαλούν οι κυβερνώντες την άγρια περιστολή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Η συγκυρία της χτεσινής σύσκεψης μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς:

Πρώτον, κυβερνητικά στελέχη, διαρρέουν - όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Ρ» - ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν ενάμιση μήνα, δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί και πως μόνο αν παρθούν συμπληρωματικά μέτρα (συμπίεση δαπανών, αύξηση εσόδων) θα εκπληρωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεύτερον, σήμερα αρχίζει στη Βουλή η κατ' άρθρο συζήτηση του διαβόητου αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου, που την περασμένη βδομάδα ψηφίστηκε επί της αρχής από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ετσι, η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των δαπανών για την Υγεία. Ανάλογες είναι και οι μεθοδεύσεις για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξωθούνται σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, επιβαρύνοντας τους δημότες με μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Τρίτον, το γεγονός ότι σήμερα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η νομισματική επιτροπή της ΕΕ, όπου αναμένεται να τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της ακριβούς στοχοπροσήλωσης στο πρόγραμμα σταθερότητας. Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναμένουν να... υποστούν τα γνωστά ερωτήματα για το (δήθεν) χαμηλό ρυθμό προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και παραδέχονται ότι ένα από τα ερωτήματα θα αφορά τη «μεταρρύθμιση» -όπως αποκαλούν- την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Στο ΓΛΚ έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας που θα αναλάβει να μεταφυτεύσει την «αγγλική εμπειρία». Ωστόσο, στελέχη των οικονομικών υπουργείων ανέφεραν στο «Ριζοσπάστη» ότι το προβαλλόμενο «αγγλικό πρότυπο» δεν είναι παρά το χρειαζούμενο στην κυβέρνηση εύρημα, που θα δώσει τη «δικαιολογητική βάση» για το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο προκρίνεται η κατάρτιση ισολογισμών από όλους τους δημόσιους οργανισμούς, που θα επιτρέψουν, υποτίθεται, τη διαφάνεια των οικονομικών τους. «Διαφάνεια» που θα τελεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη της...«αποτελεσματικότητας» του παραγόμενου «προϊόντος», όπως αποκαλούν τις εναπομείνασες υπηρεσίες του Δημοσίου. Το πράγμα, βέβαια, καταντάει τραγέλαφος και τα κριτήρια μέτρησης του «παραγόμενου προϊόντος», αν δεν είχαν τόσο έντονα τα στοιχεία της άγριας επέλασης σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, μόνον τη θυμηδία θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Ετσι τα αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων, αδυνατώντας να δώσουν στοιχειωδώς πειστικές απαντήσεις, αναφέρονται σε αοριστίες, όπως για παράδειγμα ότι θα συγκρίνουν τις ποσότητες... βαμβακιού που καταναλώνει ένα ελληνικό νοσοκομείο σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της υφηλίου (!)

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, η σύσταση υποεπιτροπών με καθορισμένο αντικείμενο δουλιάς (φορολογία εισοδήματος, έμμεσοι φόροι, φόροι υπέρ τρίτων κ.ά.). Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμοδίων, στόχος της επιχειρούμενης «αναμόρφωσης» είναι η τόνωση της «ανταγωνιστικότητας», η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν και κάτι για ελάφρυνση «κατά το δυνατόν» των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ