Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Αυξήσεις τιμολογίων ελέω ιδιωτικοποίησης

«Στάνταρ», στο ύψος του 3% θα είναι ετησίως οι ελάχιστες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα επόμενα 5 χρόνια για τις... ανάγκες της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της αύξησης των κερδών των ιδιωτών, που, από τον προσεχή Ιούνη θα βάλουν στο χέρι τη ΔΕΗ. Τα παραπάνω, ανακοινώθηκαν χτες τόσο από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Δ. Παπούλια και το διευθύνοντα σύμβουλο Σ. Νέζη στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου. Η συνολική αύξηση των τιμολογίων για τα επόμενα 5 χρόνια στο ύψος του 19,4% - όπως προκύπτει από την προαναγγελία της διοίκησης της ΔΕΗ για σταθερή αύξηση των τιμολογίων στην ερχόμενη πενταετία κατά 3% το χρόνο- σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει σ' αυτά τα πλαίσια. Αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη, αφού έτσι θα διασφαλίζονται τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης, πλέον ΔΕΗ. Η ανακοίνωση αυτών των αυξήσεων, αποτελούν την απαρχή των μελλοντικών αλυσιδωτών αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες, στο προαναφερθέν χρονικό εύρος, επιβάλλεται από το μεγάλο κεφάλαιο να είναι της τάξης του 35-40%. Αυτό δεν είναι σενάριο, αλλά διακηρυγμένη θέση και επιταγή του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας το έργο της στο μέχρι τώρα διάστημα, ανέφερε ότι:

  • η Επιχείρηση θα είναι έτοιμη να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μέχρι τον προσεχή Ιούνη, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο.
  • μέσα στους επόμενους στόχους της ΔΕΗ, είναι η επανεξέταση και πιθανά η αναθεώρηση των προμηθειών της για τις οποίες αφέθηκε να εννοηθεί από το Σ. Νέζη, ότι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές της ανάγκες (σ.σ. πιθανά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των προμηθευτών της ΔΕΗ).

Αναφορικά με τις λεγόμενες «ανενεργούς επενδύσεις» οι οποίες είναι το ουσιαστικότερο τμήμα του κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ (αγροτικό τιμολόγιο, ενιαίο τιμολόγιο για τα νησιά), η διοίκηση της ΔΕΗ, ανέφερε ότι ήδη είναι έτοιμη η έκθεση της PriceWaterhouse Cooper, η οποία έχει μεταβιβαστεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, να εξεταστεί και να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει σχετικά. Πάντως, η πρόθεση της ΔΕΗ είναι να απεμπλακεί από τις κοινωφελείς υπηρεσίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σταθερός σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ, παραμένει ο στόχος για μείωση ετησίως 1.150 εργαζομένων. Πάντως μέσα στο 1999 το προσωπικό της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 220 εργαζομένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ