Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΗΤΙΝΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ
Ενα σκληρό επάγγελμα εξαιρείται από τα ΒΑΕ

Επιστολή του σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας στον υπουργό Εργασίας

Το επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη τείνει να εξαφανιστεί, αφού ελάχιστοι είναι εκείνοι που, μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, παλεύοντας με κλασικά εργαλεία και μέσα βγάζουν ένα μεροκάματο ίσα ίσα για να ζουν, σε ορεινές περιοχές που δύσκολα βρίσκεις δουλειά. Αυτήν την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - τρόικας με την απένταξη του επαγγέλματος του ρητινοσυλλέκτη από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η οποία προωθείται.

Την απαίτησή τους να παραμείνουν στα ΒΑΕ εκφράζουν με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εργασίας το σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών νομού Ευβοίας. Στην Εύβοια παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα ρητίνης λόγω του δασώδους της περιοχής.

Οπως επισημαίνει το σωματείο, επικαλούμενο τέσσερις κύριους λόγους για την παραμονή τους στα ΒΑΕ, απ' αυτό θα εξαρτηθεί και η διατήρηση του επαγγέλματος αλλά και η προστασία των δασών:

1. Ο τρόπος εργασίας και τα απαρχαιωμένα εργαλεία παραμένουν ίδια από τις αρχές του 1900 (δεν υπάρχει σύγχρονος μηχανικός εξοπλισμός).

2. Η περίοδος συγκομιδής της ρητίνης είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη με κορύφωση της παραγωγής τους θερινούς μήνες σε αφόρητη ζέστη, σε πυκνή βλάστηση και δύσβατα μέρη.

3. Σε όλη τη διαδρομή μέσα στο δάσος κουβαλάνε και τα εργαλεία (σκάλα δύο μέτρων, σκεπάρνι και ψεκαστήρα).

4. Τέλος, οι ίδιοι μεταφέρουν το συλλεγμένο προϊόν (20 - 30 κιλά) στην πλάτη σε μεγάλες αποστάσεις.

Ολα αυτά για να εξοικονομήσουν ένα εισόδημα που είναι ανάλογο με την παραγωγή και τις αντοχές που έχει ο καθένας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ