Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΜΟΣ
Αντιμεταναστευτικές μεθοδεύσεις στο όνομα του τουρισμού

Καταγγελία των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο και της Γραμματείας Σάμου του ΠΑΜΕ

Από το κέντρο «υποδοχής» μεταναστών στη Σάμο

Associated Press

Από το κέντρο «υποδοχής» μεταναστών στη Σάμο
Δύο κινητοποιήσεις κατά των μεταναστών έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα στη Σάμο μια επονομαζόμενη «Ομάδα Δράσης» με πρόσχημα την προστασία του τουρισμού και την ανάπτυξη του νησιού και με αφορμή το νόμο Παπουτσή για Κέντρα Κράτησης σ' όλη την Ελλάδα και για δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Σάμο. Με αυτές τις αντιμεταναστευτικές συγκεντρώσεις πέτυχαν τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη ζητώντας να απορριφθεί η δημιουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, που είχε ψηφίσει προ ημερών κατά πλειοψηφία.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη «Ομάδα» τονίζει σε ανακοινώσεις της «τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των Ελλήνων που δεν πρέπει να χαθούν», «την δυσφήμηση από την παρουσία μεταναστών για τον τουρισμό» και προτείνουν να αλλάξουν χρήση οι εγκαταστάσεις του Κέντρου σε Σχολή Αστυνομίας και Στρατονομίας!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν την πρόταση αυτή και μεταξύ άλλων ζήτησαν: Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί και αλλού, το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης να μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για αιτήσεις ασύλου και εφοδιασμό τους με ταξιδιωτικά έγγραφα. Ταυτόχρονα, φορείς, όπως η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (ΟΓΕ), η Γραμματεία Σάμου της ΠΑΣΕΒΕ συντάσσονται με τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Δε φταίνε οι μετανάστες για την πτώση του τουρισμού»

Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε η Γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η εργατική τάξη και ο λαός της Σάμου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτούς που θα πρέπει να φοβάται και να τους γυρίσει την πλάτη οριστικά και αμετάκλητα είναι όλους αυτούς που με φιλολαϊκό προσωπείο εμφανίζονται ως "πατριώτες" για να τον "σώσουν" ενώ την ίδια ώρα η πολιτική που εξυπηρετούν γεννά τόσο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που καθημερινά βιώνουμε.

Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που καταστρατηγεί εργατικά και λαϊκά δικαιώματα στη χώρα μας. Είναι η ίδια που γεννά την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την έλλειψη δωρεάν και δημόσιας Παιδείας και Υγείας, την αδυναμία πληρωμής ακόμη και της ΔΕΗ. Αυτή που ξεριζώνει τον αγρότη από το χωράφι, που βάζει λουκέτο στον ελεύθερο επαγγελματία. Είναι η ίδια πολιτική που διώχνει τον Σαμιώτη από τη Σάμο επειδή δε βρίσκει δουλειά. Είναι η ίδια πολιτική που γεννά το ρατσισμό και την ξενοφοβία και οδηγεί σε φαινόμενα τύπου Νορβηγίας. Είναι αυτή που την ίδια ώρα χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως φθηνό ευέλικτο εργατικό, αλλά και ως δούρειο ίππο για την προώθηση αντεργατικών μέτρων, νόμων περί τρομοκρατίας, κατάργηση του ασύλου κ.λπ.

Δεν ευθύνονται οι μετανάστες επειδή το νησί δεν έχει τουρισμό. Επειδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό δεν έχουν δουλειά. Τα μέτρα που παίρνουν ευθύνονται που Ελληνες και ξένοι δεν μπορούν να πάνε διακοπές επειδή δεν έχουν λεφτά. Τα ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, για να γεμίζουν οι τσέπες των εφοπλιστών, ευθύνονται που δεν είναι τόπος διακοπών η Σάμος. Την ανάπτυξη προς το συμφέρον του λαού την έχουν καταδικάσει οι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί νόμοι που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Το μνημόνιο έχει καταδικάσει τον τόπο και όχι οι μετανάστες.

Η θέση των προσφύγων και των μεταναστών είναι μαζί με το εργατικό και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η ένταξή τους στα ταξικά σωματεία είναι αναγκαία. Είναι κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Η ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών κόντρα στην αντεργατική αντιμεταναστευτική επιθετική πολιτική είναι για όλους μας μονόδρομος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μεγαλύτερο «ναυάγιο» είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ (2021-12-30 00:00:00.0)
Με «μπούσουλα» ΕΕ εγκλωβίζει στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες (2021-05-13 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες (2015-11-04 00:00:00.0)
Μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες (2012-09-08 00:00:00.0)
Υπηρεσίες δίωξης αντί για κέντρα υποδοχής μεταναστών (2007-10-04 00:00:00.0)
«Αποθήκες» ντροπής και εξαθλίωσης (2007-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ