Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με διακοπή των συνομιλιών στην τελική εκλογική ευθεία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΝΤΑΒΟΣ .-

Τη διακοπή κάθε είδους συνομιλίας με την Παλαιστινιακή Αρχή μέχρι την ολοκλήρωση των πρόωρων εκλογών, αποφάσισε, την Κυριακή, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ μετά από τη «σκληρή γλώσσα» που χρησιμοποίησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας που απηύθυνε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στους Αραφάτ και Μπαράκ υποσκέλισε τη «γλυκιά γεύση» που άφησε η ολοκλήρωση, άκαρπη βέβαια, των συνομιλιών της Τάμπα ενώ το θερμόμετρο της έντασης μοιάζει να ανεβαίνει και πάλι στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

«Βάρβαρη και φασιστική», χαρακτήρισε την επιθετικότητα του ισραηλινού στρατού απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, ο Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει, επανειλημμένως, χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο εναντίον των Παλαιστινίων. Η ομιλία του Παλαιστίνιου ηγέτη κατέρριψε την ατμόσφαιρα «αισιοδοξίας» που δημιουργήθηκε από το κοινό ανακοινωθέν και τα χαμόγελα που συνόδευσαν την ολοκλήρωση των πολυήμερων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο της Τάμπα. Κλείνοντας τις άκαρπες συνομιλίες, οι επικεφαλής των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, ο Ισραηλινός εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί και ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, δήλωναν ότι «ποτέ πριν οι δύο πλευρές δεν είχαν βρεθεί τόσο κοντά σε μία συμφωνία»... η οποία, όμως, δεν επιτεύχθηκε.

Οπως διέρρεαν τόσο παλαιστινιακοί όσο και ισραηλινοί διπλωματικοί κύκλοι, τα ζητήματα που οδήγησαν και πάλι σε αδιέξοδο, ήταν η επιμονή του Ισραήλ να μην αποδεχτεί το δικαίωμα της επιστροφής στους, περίπου, 4 εκατομμύρια Παλαιστινίους πρόσφυγες και το μέλλον της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ και του ελέγχου του τεμένους Αλ Ακσά και της πέριξ περιοχής. Παρ' όλα αυτά, και αυτά τα δύο ζητήματα επικρατούσε η αισιόδοξη άποψη ότι μπορεί να επιλυθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής Μπαράκ - Αραφάτ, στα τέλη της βδομάδας, στη Στοκχόλμη, όπως υπογράμμιζαν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Εμπρηστικό και απαράδεκτο», χαρακτήρισε το λόγο του Γιάσερ Αραφάτ ο στενός συνεργάτης του Μπαράκ, Ντάνι Γιατόμ. Αμέσως μετά, ο Μπαράκ, με γραπτή ανακοίνωση, υπογράμμιζε ότι «μετά από αυτήν την απαράδεκτη επίθεση ψεμάτων εναντίον του ισραηλινού στρατού και του Ισραήλ, δεν υπάρχει νόημα στη συνέχιση των επαφών μέχρι τις εκλογές». Η απόφαση διακοπής των συνομιλιών δεν άλλαξε παρά την εμφανή «αποκλιμάκωση» του ύφους του Παλαιστινίου ηγέτη μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οπότε και δήλωνε ότι «σε καμία περίπτωση η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, απλώς χρησιμοποιήθηκε γλαφυρός λόγος για να περιγραφούν τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού».

Ενταση και τελική προεκλογική ευθεία

Ενας Ισραηλινός έποικος δολοφονήθηκε, από αγνώστους, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν με το αυτοκίνητό του από τη Ραμάλα προς την Ιερουσαλήμ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρα στην κοιλιά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών, στην περίμετρο του εβραϊκού εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, στη Γάζα. Σύμφωνα, επίσης, με τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας, άλλοι 5 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, παρανόμως, αφού βρίσκονταν εντός αυτόνομων περιοχών, από τον ισραηλινό στρατό, με άγνωστη αιτιολογία, σε περιοχή κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ της Γάζας.

Ενώ τα πνεύματα οξύνονται και πάλι στα αυτόνομα εδάφη, τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα και της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ. Νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε από τη Γιεντότ Αχρονότ, εμφανίζει και πάλι τον ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ να προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες. Η θέση του Εχούντ Μπαράκ γίνεται δεινότερη από το γεγονός ότι για δεύτερη βδομάδα συνεχίζεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα, που τον κατηγορούν για περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Παρ' όλα αυτά, ο Εχούντ Μπαράκ απέρριψε κατηγορηματικά την «έμμεση» πρόταση συγκυβέρνησης που του απηύθυνε ο αντίπαλός του. Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε έτοιμος να συγκροτήσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε «μια κυβέρνηση υπερεθνικιστών, σε μια κυβέρνηση επικίνδυνη για το Ισραήλ», δήλωνε ο Μπαράκ. Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του σε ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δε «βοηθά εκλογικά τον Μπαράκ με κάποια συμφωνία αφού έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνο τον Σαρόν», προσπαθούσε να αποκαταστήσει την ουδετερότητά του, τονίζοντας ότι είναι «υποχρεωμένος να συνομιλήσει με όποιον εκλέξει ο ισραηλινός λαός και δεν τον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ