Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
31ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Απολυταρχική βία

ΝΤΑΒΟΣ.-

Σύσσωμος ο ελβετικός Τύπος, αλλά και ο διεθνής, «φωνάζουν» τώρα για τις «μεθόδους που θυμίζουν δικτατορία» των αρχών του καντονιού, αλλά και της ελβετικής αστυνομίας που στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την προγραμματισμένη για το Σάββατο διαδήλωση, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μεταπολεμική «πολεμική επιχείρηση». Το ειρωνικό, ανάμεσά σε αυτούς που ασκούν «κριτική» στο χειρισμό των διαδηλώσεων από την ελβετική αστυνομία, προστέθηκε χτες και ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος!

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές κατόρθωσαν τελικά να εμφανιστούν και να διαμαρτυρηθούν στο ίδιο το Νταβός, αφού οι αρχές είχαν ολόκληρη τη βδομάδα θέσει σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο σχέδιο «απώθησης». Οσοι, διαδήλωσαν στο ίδιο το Νταβός, είχαν να παλέψουν με το πυκνό χιόνι, αλλά και με την αστυνομία, που είχε σιδεροφράξει στην κυριολεξία το ελβετικό θέρετρο.

Αν και οι διαδηλωτές δεν κατόρθωσαν να σπάσουν τις «σιδερένιες πύλες του κάστρου», αφού οι αρχές είχαν σταματήσει οποιαδήποτε προσέλευση μαζικού μέσου, μέσω σιδηροδρομικών συρμών, του αυτοκινητοδρόμου, ακόμη και των συνόρων, μία άλλη ελβετική πόλη, η πόλη των διεθνών τραπεζών, αλλά και οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας, η Ζιρίχη, έγινε πραγματικά πεδίο μάχης.

Τα πάντα ξεκίνησαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, όταν η αστυνομία τον περικύκλωσε και κατά αυτόν τον τρόπο παγίδευσε εκατοντάδες άτομα. Την ίδια στιγμή επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα, ενώ οι συγκρούσεις μόλις άρχιζαν. Αποτέλεσμα αυτής της μάχης ήταν περισσότεροι από 50 συλληφθέντες.

Λίγο μακρύτερα, χιλιάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση εμποδίστηκαν εξαιρετικά βίαια από την αστυνομία, προκειμένου να μην εισέλθουν στην κεντρική λεωφόρο Μπανχοφστράσε. Τότε έγινε μία πραγματική έκρηξη. Οι διαδηλωτές μπροστά στην αστυνομική επίθεση άρχισαν να διαλύονται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ η αστυνομία τους καταδίωκε ρίπτοντας δακρυγόνα και τους πυροβολούσε με πλαστικές σφαίρες. Τελική κατάληξη, 4 τραυματίες στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση και ακόμη 100 συλληφθέντες. Μέχρι χτες, 30 παρέμεναν στις φυλακές, ενώ στους υπολοίπους αποδόθηκαν κατηγορίες για διατάραξη και αφέθηκαν ελεύθεροι...

«Το πνεύμα του Νταβός πνίγηκε στα δακρυγόνα», ήταν αυτό που κοσμούσε το πρωτοσέλιδο της «Ζόνταγκς Τσάιτουνγκ», ενώ πιο πικρόχολη η γαλλόφωνη «Ντιμάνς», ανέφερε ότι «οι αντίπαλοι του Νταβός νίκησαν. Παρά την αστυνομία». Σε αυτό το μήκος κύματος και ο Σόρος, που μιλώντας χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στο Νταβός, δήλωσε ότι τα «δρακόντεια μέτρα των ελβετικών αρχών κατέληξαν σε μία νίκη υπέρ αυτών που επιθυμούσαν να διακόψουν τις εργασίες του Φόρουμ... Ο τρόπος που τον χειρίστηκαν δεν ήταν ο ενδεδειγμένος»...

Τα γεγονότα προκάλεσαν «σεισμό», με αποτέλεσμα το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Μόριτζ Λόινπμεργκ με ανακοίνωσή του να καταγγείλει την απαγόρευση των διαδηλώσεων «ως παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης» και τη συμπεριφορά της αστυνομίας ως «παραβίαση των αρχών της δημοκρατίας».

Στο διά ταύτα των εργασιών του Φόρουμ, η προσπάθεια -επιφανειακή εννοείται- επικεντρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην αναζήτηση τρόπων καθησυχασμού των διαμαρτυριών και των ανησυχιών για τις συνεχείς και ταραχώδεις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας. « Αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση να δουλέψει για όλους, στο τέλος δε θα δουλέψει για κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επισημαίνοντας ότι η άνιση κατανομή των πλεονεκτημάτων και οι ανισορροπίες στη θέσπιση των κανόνων που χαρακτηρίζουν σήμερα την παγκοσμιοποίηση, θα προκαλέσουν αναπόφευκτα αντιδράσεις και προστατευτισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυλαία με την καθιερωμένη διαδήλωση (2005-01-28 00:00:00.0)
Πιστοί στο δρόμο του κεφαλαίου (2004-01-25 00:00:00.0)
Πεδίο μάχης η Ζυρίχη (2001-01-30 00:00:00.0)
Αναμένοντας τους «βαρβάρους» διαδηλωτές (2001-01-27 00:00:00.0)
Τρέμουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια (2001-01-25 00:00:00.0)
Αιματηρές ταραχές εξαιτίας της ανέχειας (1997-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ