Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαιότητα για άλλο δρόμο ανάπτυξης

Στο όνομα της «ανάπτυξης» και της προσέλκυσης «ξένων επενδύσεων», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με διαδοχικούς νόμους: Μείωσε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Ελαστικοποίησε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και κατάργησε την υπερωριακή αμοιβή. Μείωσε κατά 5% (από 25% σε 20%) το φόρο στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Απελευθέρωσε το όριο των απολύσεων και μείωσε στο μισό τις αποζημιώσεις για απόλυση. Θεσμοθέτησε το «φαστ - τρακ» με πλήθος φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων για τους επιχειρηματικού ομίλους. Διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση και μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες. Με άλλα λόγια, υποτίμησε ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και άνοιξε νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για την πλουτοκρατία, με διακηρυγμένο στόχο να προσελκύσει επενδύσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το διάστημα Γενάρη - Ιούνη η εισροή ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις στη χώρα ήταν 177 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο νούμερο απέχει πολύ από τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ειδικά αν συγκριθεί με τα 882 εκατ. ευρώ τα οποία επένδυσαν οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Τι επιβεβαιώνουν τα νούμερα; Πρώτον, ότι υπάρχει συσσωρευμένος πλούτος στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας, κλεμμένος ιδρώτας του λαού, που αναζητά κερδοφόρα διέξοδο στην παραγωγή. Σε ό,τι αφορά το ντόπιο κεφάλαιο, δίπλα στα 600 δισ. που κρατάει στις τράπεζες της Ελβετίας, αθροίζονται τα εκατομμύρια που επενδύει εκεί όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του. Δεύτερον, επιβεβαιώνεται ότι το κεφάλαιο δε θεωρεί αρκετά τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και ζητάει περισσότερα, προκειμένου να ρίξει χρήμα σε «επενδύσεις». Ζητάει δηλαδή ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη, γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, χαμηλότερη φορολογία και απελευθέρωση όλων των τομέων της παραγωγής. Ολα τα παραπάνω προβλέπονται από τις συνθήκες και τις συμφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ και η υλοποίησή τους επιταχύνεται με την κρίση και την κορύφωση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυβερνητική προπαγάνδα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενόψει και της ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να μοιράζει υποσχέσεις για «ανάκαμψη της οικονομίας», απαιτώντας από τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν τα νέα σκληρά μέτρα για να έρθει «ανάπτυξη». Αυτή η αισχρή προπαγάνδα, πρέπει να απαντηθεί με αποφασιστικότητα από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα, όσο η «ανάπτυξη» βασίζεται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Κάθε κίνητρο που δίνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο κεφάλαιο, αποτελεί ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες του λαού. Οσα «μνημόνια» και αν σηκώσουν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται ποτέ ο παραγόμενος πλούτος να «κατανεμηθεί δίκαια», όπως προσπαθεί να τους «μπολιάσει» το μυαλό το κεφάλαιο, τα κόμματά του και οι οπορτουνιστές. Διέξοδος για το λαό είναι να διεκδικήσει όλο τον πλούτο που παράγει, να τραβήξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Με λαϊκή εξουσία να οργανώσει τη λαϊκή οικονομία, να πετάξει τα παράσιτα τους καπιταλιστές από την εξουσία και την παραγωγή.


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ