Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ανησυχούν για νέους κλυδωνισμούς

Στην Αθήνα, από χτες τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ψάχνουν στα κιτάπια των τραπεζών

Στην Αθήνα βρίσκονται από χτες τα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με πρώτη προτεραιότητα τις εξελίξεις γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως τα ζητήματα της κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, η αύξηση των επισφαλών δανείων και τα αποτελέσματα που θα επέλθουν μετά και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων.

Την ερχόμενη βδομάδα καταφθάνουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, προκειμένου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να επικαιροποιήσουν τη βαρβαρότητα, για τη «διόρθωση» των αστοχιών τους με την παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση, την εφαρμογή και πρόσθετων μέτρων, όπως αυτά που θα περιλάβουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το παζάρι έχει και συνέχεια, γύρω από το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για τα 50 δισ. ευρώ, που ενόψει «κουρέματος», καταστροφής δηλαδή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, φαίνεται πλέον να ξεθωριάζει ως προς τους ποσοτικούς στόχους του. Είναι απόλυτα φανερό ότι τα βαθιά αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης μεταφράζονται σε νέα μέτρα και «ανταλλάγματα» που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Τα κλιμάκια της τρόικας συζήτησαν χτες για τις εξελίξεις με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ σε κύκλο συνεννοήσεων βρίσκονται και με τα στελέχη των τραπεζών.

Για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, και παρά τις περί της περί του αντιθέτου συστάσεις, η εξάρτηση των ντόπιων τραπεζών από τα τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάνει σήμερα στα 105 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση των κραδασμών, σχεδιάζεται η ενεργοποίηση του «έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας» (ELA), που για ορισμένες τράπεζες θεωρείται «θέμα χρόνου», λίγων βδομάδων. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μη αποδοχής ορισμένων εγγυήσεων (ομολογίες, τιτλοποιημένα δάνεια κ.ά.) που οι τράπεζες καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος, προκειμένου να τροφοδοτηθούν με ζεστό χρήμα. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η διαδικασία για την ελεγχόμενη πτώχευση, περνάει στην επόμενη φάση της.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα «κιτάπια» των τραπεζών, για την αποφυγή μετάδοσης κραδασμών σε πλαϊνούς κρίκους, θα προχωρήσουν στις κατάλληλες «λύσεις» με στόχο τη θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας, όπως μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συγχωνεύσεις, η με την αναγκαστική και μη επιθυμητή από τους τραπεζίτες προσφυγή στον ειδικό μηχανισμό στήριξης, που προβλέπεται για τις τράπεζες στο αρχικό μνημόνιο. Σε ρόλο βασικού ελεγκτή έχουν προσλάβει το μονοπώλιο «Black Rock», καθώς επίσης και την «Ernst & Younk». Η δεύτερη, ως μέλος του λεγόμενου big 5, είναι και συνεργάτης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει πιάσει νευραλγικά πόστα τόσο στον κρατικό φοροελεγκτικό μηχανισμό όσο και στον «έλεγχο» των κρατικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ