Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζεται να ... ξεφουρνίσει τα πρώτα δημοψηφίσματα

Μέσα στο Σεπτέμβρη το σχετικό νομοσχέδιο, μαζί με τις αντιδραστικές αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον με την πάλη του να ακυρώσει εργαλεία όπως το δημοψήφισμα, με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει συναίνεση στο ξεκλήρισμα των δικαιωμάτων του

Eurokinissi

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον με την πάλη του να ακυρώσει εργαλεία όπως το δημοψήφισμα, με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει συναίνεση στο ξεκλήρισμα των δικαιωμάτων του
Παράλληλα με την ολομέτωπη επίθεση στα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια να καταστήσει το λαό συνένοχο στις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζει για την αναμόρφωση και τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Οπως, μάλιστα, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τα δημοψηφίσματα για να νομιμοποιήσει αντιδραστικές αλλαγές και σε τομείς όπως το Aσφαλιστικό, με δεδομένες τις ανατροπές που προβλέπονται από τις δανειακές συνθήκες και συνολικά από τη στρατηγική της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Χάρη Καστανίδη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο Σεπτέμβρη να ψηφίσει το νέο νόμο για τα δημοψηφίσματα και στόχος της είναι να στήσει τις πρώτες κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου, ή στις αρχές του επόμενου, χωρίς όμως να διευκρινίζει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. Απαντώντας για το κατά πόσο τα δημοψηφίσματα θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ο Χ. Καστανίδης αναφέρθηκε στις δυο κατηγορίες δημοψηφισμάτων που περιέχονται στο νομοσχέδιο, δηλαδή για νόμους που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και για κρίσιμα εθνικά θέματα.

Καθόλου τυχαία, στα τελευταία, ο αρμόδιος υπουργός συμπεριέλαβε ζητήματα όπως το Aσφαλιστικό. Οπως είπε, μη δεσμευτικά θα είναι τα δημοψηφίσματα για εθνικά θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, ή άλλα «σοβαρά κοινωνικά ή θεσμικά θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση ή το ασφαλιστικό, για να δούμε τις τάσεις».

Οδοστρωτήρας εργατικών δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση, δηλαδή, ομολογεί ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τα δημοψηφίσματα σαν ένα επιπλέον εργαλείο για το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Για θέματα μάλιστα όπως τα παραπάνω, ο υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα δημοψηφίσματα να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αν προσέλθει «μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων», το οποίο ο ίδιος προσδιόρισε στο 80%.

Την ίδια πρακτική ακολουθούν διαχρονικά και άλλες καπιταλιστικές κυβερνήσεις, σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου οι εργαζόμενοι και ο λαός οδηγούνται κατά καιρούς στην κάλπη, κάτω από την πίεση ισχυρών ψευτοδιλημμάτων, εκβιασμών και πιέσεων, προκειμένου η κυβέρνηση να αποσπάσει νομιμοποίηση στα προσχεδιασμένα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά της μέτρα.

Την αντιδραστική αυτή διαδικασία, ο Χ. Καστανίδης προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν μια «θεσμική τομή όπου καλείται ο κόσμος να επηρεάσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων» και σαν «μια κορυφαία επιλογή», επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος δεν πρέπει να καλείται κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίσει τα γενικά εκλογικά προγράμματα, αλλά πρέπει να δίνει κατευθύνσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση για πολύ σοβαρά θέματα».

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι στη συνταγματική αναθεώρηση, που ξεκινά το 2013, πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη στο νέο Σύνταγμα, ώστε να μπορούν και οι πολίτες να προτείνουν δημοψήφισμα για όποιο θέμα συγκεντρωθεί ένας ορισμένος αριθμός υπογραφών.

Οικονομικά κομμάτων και εκλογικός νόμος

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην αλλαγή του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, τις προεκλογικές δαπάνες και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, παρουσιάζοντας αυτές τις αλλαγές σαν πανάκεια δήθεν για την πάταξη του «μαύρου» πολιτικού χρήματος. Στόχος είναι να μπουν εμπόδια στη δράση και την οικονομική ενίσχυση από το υστέρημα του λαού κομμάτων όπως το ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιχειρούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι το αστικό σύστημα διαθέτει την ικανότητα της αυτοκάθαρσης.

Σύμφωνα με τον Χ. Καστανίδη, το σχετικό νομοσχέδιο θα το εισηγηθεί ο ίδιος στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα το Φθινόπωρο, κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλη παρέμβαση στα οικονομικά των κομμάτων, τις εκλογικές δαπάνες και το πόθεν έσχες». Αναφορικά, τέλος, με τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός είπε ότι «χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, η κυβέρνηση να πάρει κάποιες αποφάσεις» πριν το συζητήσει με τα άλλα κόμματα και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δε σκέφτεται εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ