Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ FRONTEX
Καλλιεργεί κλίμα για νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα

Icon

Για λήψη νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα προϊδεάζει η έκθεση του FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ, επιτηρεί τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων) για τις «μεταναστευτικές πιέσεις» το πρώτο τρίμηνο 2011 («FRAN Quarterly 01 2011»).

Τα στελέχη του FRONTEX, αν και αναγνωρίζουν ότι σημειώθηκε μετατόπιση των «πιέσεων» αυτών από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ στην κεντρική Μεσόγειο και ειδικότερα τα θαλάσσια σύνορα της Ιταλίας, σπεύδουν να προσθέσουν ότι αυτό συνέβη λόγω των «αναταραχών» στη Βόρεια Αφρική και την άφιξη χιλιάδων Βορειοαφρικανών προσφύγων στο ιταλικό νησιωτικό σύμπλεγμα της Λαμπεντούζα. Προσθέτουν: «Περίπου 20.000 Τυνήσιοι εντοπίστηκαν στα Πελαγικά νησιά στο πρώτο τρίμηνο 2011, καθιστώντας το το πρώτο τρίμηνο στο οποίο ο μεγαλύτερος αριθμός λαθρομεταναστών αναφέρθηκε σε άλλο κράτος - μέλος απ' ό,τι στην Ελλάδα. Παρά τη μεταφορά του σημείου εστίασης μακριά από την Ελλάδα εξαιτίας εξαιρετικών καταστάσεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν το κύριο σημείο ανησυχίας για την παράνομη μετανάστευση, καθώς οι παράνομες είσοδοι από εκεί αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το μισό του συνόλου στην ΕΕ, αφαιρουμένων όσων εισέρχονται στην Ιταλία».

Συνεχίζει ο FRONTEX: «Παρά το γεγονός ότι οι εντοπισμοί λαθρομεταναστών και διακινητών μειώθηκαν κατά 60% στο τελευταίο τρίμηνο 2010 η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα αξιωματούχων του FRONTEX (επιχείρηση RABITs) μεταξύ Νοέμβρη 2010 και Μάρτη 2011, αλλά και σε εποχιακούς παράγοντες (σ.σ. εννοεί πτώση θερμοκρασίας το χειμώνα, ύψωση της στάθμης στον Εβρο ποταμό). Με απόντες τους δυο αυτούς παράγοντες στην ερχόμενη περίοδο αναφοράς (Απρίλης - Ιούνης 2011), τα εν λόγω χερσαία σύνορα θεωρούνται εκ νέου σημεία μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης και οι εντοπισμοί αναμένεται να αυξηθούν. Αλλωστε, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία παραμένει η κύρια χώρα τράνζιτ για λαθρομετανάστες που αναζητούν είσοδο στην ΕΕ».

Η έκθεση αυτή, κυρίως και οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνει, όλη αυτή η κινδυνολογία (περί νέων τσούρμων που θα καταφτάσουν εδώ, κάνοντας φυσικά «γαργάρα» το γεγονός ότι δεν έρχονται για τουρισμό αλλά καταφτάνουν κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό και παραμένουν εδώ καθότι εγκλωβίζονται από τον ευρωενωσιακό κανονισμό ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ) δεν είναι τυχαίες. Ερχονται σε μια περίοδο που οργιάζουν οι πληροφορίες, φήμες, ειδήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει φράκτη ή τάφρο ή και τα δύο, μήκους πολλών χιλιομέτρων στον Εβρο. Μια κίνηση που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την είσοδο γι' αυτές τις ψυχές, θα οδηγήσει, δε, σε νέα εκατόμβη θυμάτων (πέρυσι το χειμώνα εντοπίστηκαν δεκάδες νεκροί από πνιγμό ή υποθερμία). Τέτοια απάνθρωπα μέτρα επιχειρούν να προπαγανδίσουν ως «αναγκαία» τέτοιες εκθέσεις.

Αλλο ένα σημείο που έχει ενδιαφέρον στην έκθεση για το πρώτο τρίμηνο 2011 αφορά τις «επιστροφές» συλληφθέντων «λαθρομεταναστών». Στο διάστημα Γενάρης - Μάρτης εκδόθηκαν δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις απέλασης για τουλάχιστον 46.100 άτομα (μένει να καταθέσουν σχετικά στοιχεία μερικά ακόμα κράτη - μέλη). Υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ οι 34.400, με το 55% να απομακρύνεται στις χώρες καταγωγής τους βιαίως. Ανάμεσα στους απελαθέντες πολλοί ήταν Αφγανοί. Δηλαδή, πρώτα πήγαν και τους βομβάρδισαν, έσπειραν τρόμο και βόμβες, κατοχή στην χώρα τους, και τώρα ούτε που θέλουν να τους βλέπουν.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου συνολικά στην ΕΕ και ειδικά στην Ελλάδα χορηγείται με το σταγονόμετρο. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σύνολο 4.482 αιτημάτων ασύλου εκδόθηκαν εδώ μόλις 248 θετικές αποφάσεις και απορρίφθηκαν 3.628 (στις θετικές αποφάσεις περιλαμβάνονται οι αποφάσεις παροχής ασύλου, ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας). Αριθμοί που δεν είναι παρά μια ακόμη έκφραση της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ