Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι όροι της Μέρκελ ανεβάζουν το θερμόμετρο

Οι όροι της Μέρκελ για το Κοσσυφοπέδιο μονοπώλησαν τη συνάντηση με τον Τάντιτς
Οι όροι της Μέρκελ για το Κοσσυφοπέδιο μονοπώλησαν τη συνάντηση με τον Τάντιτς
Ενα ακόμη μεγάλο εμπόδιο καλείται να υπερπηδήσει η σερβική αστική τάξη προκειμένου να πετύχει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ: την απεμπόληση κάθε πιθανότητας για μία έστω και ντε φάκτο προσάρτηση των σερβοκατοικούμενων περιοχών του βορείου Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία μέσω της αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Αυτό ουσιαστικά κατέστη σαφέστατο κατά την επίσκεψη - αστραπή που πραγματοποίησε στις αρχές της βδομάδας σε ΚροατίακαιΣερβία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καθώς ξεκαθάρισε στη σερβική κυβέρνηση πως δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα ένταξης στην ΕΕ εάν:

α) δεν ξαναρχίσει έναν «αποτελεσματικό» διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο ώστε αυτός να οδηγήσει στην πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων «των δύο χωρών»,

β) δεν προχωρήσει στην κατάργηση όλων των παράλληλων δομών στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και να μη δημιουργήσει νέες!

γ) και δεν επιτρέψει κατά συνέπεια στην ευρω-ενωσιακή αποστολή EULEX στην περιοχή να «δουλέψει σε όλες τις περιοχές» ανεμπόδιστα.

Κοντολογίς, η Μέρκελ αποσαφήνισε στη Σερβία ότι δεν πρόκειται να μπει στην ΕΕ εάν δεν αναγνωρίσει - σιωπηλά ή φανερά... - το «ανεξάρτητο» προτεκτοράτο που έχουν στήσει στην περιοχή ΝΑΤΟ και ΕΕ, που σημειωτέον έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο από τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των ιμπεριαλιστικών χωρών της Δύσης (πλην Ισπανίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ρουμανίας).

Η Κροατία σε ρόλο «δεύτερου βιολιού»...

Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε τις απαιτήσεις της έναντι του Βελιγραδίου και προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη θέση του στην περιοχή «έχρισε» ...περιφερειακό «υπαρχηγό» το γνωστό δορυφόρο του Βερολίνου στην περιοχή, την Κροατία. Ετσι, η Μέρκελ ανέθεσε άμεσα σχετική αποστολή στην πρωθυπουργό της χώρας Γιάντρακα Κόσορ, η οποία πήγε μεσοβδόμαδα στο Κοσσυφοπέδιο όπου εμφανίστηκε στην κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών σαν.... «ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή» και σαν η «καλύτερη φίλη της Πρίστινας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», που τάχα μπορεί να βοηθήσει το προτεκτοράτο στη διαδικασία ένταξής του στην ΕΕ, μετά την επικείμενη ένταξη της Κροατίας!

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, περιορίστηκε στο να παραδεχθεί στωικά τις διαφορές Βελιγραδίου-Βερολίνου, λέγοντας πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου «είναι πολύ σύνθετο» και πως η Σερβία «δεν επιθυμεί να φέρει στην ΕΕ μία νέα σύγκρουση». Ωστόσο, επέρριψε την ευθύνη για τη νέα όξυνση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών, κατηγορώντας την πως έχει σαν προφανή στρατηγική «να αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος με μονομερείς ενέργειες». Αυτό το επιχείρημα, περί των πρωταρχικών ευθυνών της Πρίστινας στον τελευταίο κύκλο έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, θα χρησιμοποιήσει η Σερβία αύριο (Δευτέρα) κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου, αφ' ενός, θα εξεταστούν όλα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο προτεκτοράτο και, αφ' ετέρου, θα διαπιστωθούν ξανά οι γνωστές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (ΗΠΑ, ΕΕ απ' τη μια, Ρωσία και Κίνα απ' την άλλη) για τις εξελίξεις και το μέλλον της σημαντικής γεωπολιτικά περιοχής...

Πάντως, ο Τάντιτς, μιλώντας αργότερα (προχτές) στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ», δήλωσε ότι η Σερβία «δε θα αποσυρθεί από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο ούτε θα εγκαταλείψει το λαό της στην περιοχή», υπονοώντας ότι εάν η κυβέρνησή του κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στην ΕΕ και το βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα επιλέξει το δεύτερο...

Επανεμφάνιση Αλβανών αυτονομιστών

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως «συμπτωματικά» μετά την εμφάνιση της Μέρκελ στην περιοχή, επανεμφανίστηκαν οι αυτονομιστές του διαλυμένου (υποτίθεται...) «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» (ή «ΑΝΑ»), καθώς εμφανίστηκε νέος κλώνος με την ονομασία «FASHE» (σημαίνει Ενοπλες Δυνάμεις Εθνικής Αλβανίας). Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, κάποιος αυτοαποκαλούμενος Σάζαν Τόπλιτσα, απείλησε με επιθέσεις τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εάν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη δεν συγκροτηθεί (και επίσημα...) στρατός από τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών!

Ο υπουργός Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Μπαϊράμ Ρετζέπι προσπάθησε να υποτιμήσει τη βαρύτητα της απειλής, λέγοντας πως η συγκεκριμένη οργάνωση «υπάρχει μόνον στο Ιντερνετ ή κάπου στην Αλβανία», ενώ απέρριψε την απαίτηση για κοσσοβάρικο στρατό λέγοντας ότι το προτεκτοράτο «έχει ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας, την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, την αποστολή της ΕΕ και αστυνομία». Εντούτοις, ο ίδιος έδωσε την ίδια ώρα εντολή (έχοντας προφανώς πάρει το πράσινο φως από το Βερολίνο...) στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Κοσσοβάρων Αλβανών να ξεκινήσουν «ασκήσεις» στις εύφλεκτες περιοχές του βορείου Κοσσυφοπεδίου προκαλώντας πόλεμο νεύρων στους Σέρβους της περιοχής και στο Βελιγράδι, ενόψει μάλιστα των προγραμματισμένων για τις 2 Σεπτέμβρη νέων συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβιτς σχολιάζοντας τις «ασκήσεις» των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών τις χαρακτήρισε «ακατάλληλες» που έχουν ως απώτερο στόχο τη «διατήρηση υψηλού επιπέδου έντασης και κινδύνου στην περιοχή». Κάλεσε τους Σέρβους της περιοχής «να μην απαντήσουν σε τέτοιες προβοκάτσιες», συστήνοντας «ψυχραιμία, σοφία και υπομονή»... Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι στην προκειμένη περίπτωση η «υπομονή» θα αποδειχθεί αρετή! Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με επικεφαλής τη Γερμανία (η οποία άλλωστε ήταν και η πρώτη που τίναξε στον αέρα την πρώην Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του '90) έχουν βαλθεί να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τα σχέδιά τους (π.χ. σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο) στα δυτικά Βαλκάνια.

Ως εκ τούτου, το προσεχές τετράμηνο προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό, και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, οπότε η Σερβία αναμένεται να πάρει απάντηση για το εάν θα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχητική νέα αύξηση της έντασης... (2018-03-28 00:00:00.0)
Συμφωνίες για τα συμφέροντα των μονοπωλίων... (2015-04-23 00:00:00.0)
Συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων (2013-04-20 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα στο βορρά (2012-02-14 00:00:00.0)
Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (2011-08-31 00:00:00.0)
Επεισόδια Αλβανών για τις εκλογές της σερβικής κοινότητας (2010-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ