Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυρίαρχη επιλογή η πιο επιθετική συναίνεση

Ζητάει να έχει αυτή τον πρώτο λόγο στα σενάρια αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ το ναυάγιο της 15ης Ιούνη

Η συναίνεση ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις στόχο έχει να επιβάλει την υποταγή στο λαό. Ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική είναι η απάντηση στην τρομοκρατία τους
Η συναίνεση ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις στόχο έχει να επιβάλει την υποταγή στο λαό. Ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική είναι η απάντηση στην τρομοκρατία τους
Πανέτοιμη να στηρίξει νέες αντιδραστικές ανατροπές, όπως έκανε με το νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, δηλώνει η ηγεσία της ΝΔ και την ίδια στιγμή επιχειρεί με ανούσιες δημαγωγικές κορόνες και άσφαιρα «αντιπολιτευτικά» πυρά να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να υφαρπάξει την ψήφο του.

Στα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ αποδοκιμάζει τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η αλήθεια είναι ότι επιθυμεί να έχει αυτή το «πάνω χέρι». Γι' αυτό θέλει πρώτα να γίνουν εκλογές, από τις οποίες προσδοκά να αναδειχτεί πρώτο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει και στηρίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, που άλλωστε έχει υπερψηφίσει, ενώ ταυτόχρονα τάσσεται φραστικά υπέρ των εκλογών, στο όνομα μάλιστα της «ακυβερνησίας».

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υπερψηφίζει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι η επιθετική συναίνεση παραμένει κυρίαρχη επιλογή του. «Αν υπάρξει η ίδια διάθεση από μέρους του ΠΑΣΟΚ και αποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές και σε άλλα ζητήματα θα ψηφίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του (στον «Κόσμο του Επενδυτή»), δηλώνοντας ταυτόχρονα περήφανος «που η ΝΔ επέβαλε να περάσει η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου» στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Παράλληλα, προσπαθεί με φαιδρές κορόνες του τύπου «συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσω», να φορέσει αντιπολιτευτικές μάσκες, για να μη φανεί ότι ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί η διαρκώς επαναλαμβανόμενη ρητορική περί «άλλου μείγματος πολιτικής», που θα πετύχει όμως τους ίδιους στόχους που θέτει το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο. Κάθε φορά όμως που ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο «άλλο μείγμα πολιτικής», τόσο περισσότερο γίνεται φανερό ότι πρόκειται για νέα, συμπληρωματικά μέτρα, για τη στήριξη της «ρευστότητας» και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με αιχμή τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν φτάνει. «Χρειάζονται και μέτρα για την τόνωση της ζήτησης, χρειάζονται και μέτρα για τη ρευστότητα, χρειάζονται και μέτρα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, χρειάζονται ασφαλώς και διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα μείωσης της δημόσιας σπατάλης», τόνισε στην ίδια συνέντευξη.

Προετοιμάζονται για συγκυβέρνηση

Την ίδια στιγμή παρά τη φραστική αποκήρυξη των σεναρίων για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΝΔ προετοιμάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι θέλει να έχει αυτή τον πρώτο λόγο. Ενδεικτική είναι η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, που αποδίδει στην κυβέρνηση τα σενάρια για συγκυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει ονειρεύεται ...συγκυβέρνηση». Ταυτόχρονα, ο Γ. Μιχελάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να αναζητά σωσίβιο, για τη δική της ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα, σε σενάρια συγκυβέρνησης».

Ο ίδιος πάντως ο Α. Σαμαράς καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό επειδή δεν υλοποιήθηκε η πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας τον περασμένο Ιούνη. «Δεν αρνήθηκα εγώ, εκείνος υπαναχώρησε και μάλλον εκείνος πρέπει να το έχει μετανιώσει», είπε χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι έκτοτε ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με το κυβερνητικό επιτελείο και ενημερώνεται εκ των προτέρων για τις σημαντικότερες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Στο εσωτερικό πάντως της ΝΔ δυναμώνουν διαρκώς οι φωνές των βουλευτών που υποστηρίζουν τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και δίχως να προηγηθούν εκλογές. Χαρακτηριστική η δήλωση του Κ. Χατζηδάκη (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «η εθνική συνεννόηση είναι πάντοτε επιτακτική ανάγκη», επικαλούμενος μάλιστα το προηγούμενο της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του 1974.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ