Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Εύθραυστες συμμαχίες για το φυσικό αέριο

Η ισραηλινή εταιρεία «Delek», ζητάει τώρα αυξημένη συμμετοχή στα κυπριακά κοιτάσματα, προκειμένου οι δύο χώρες να μη βρεθούν σε ανταγωνιστικές θέσεις

Νέες διαστάσεις παίρνει ο ανταγωνισμός για τις πηγές Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Νέες διαστάσεις παίρνει ο ανταγωνισμός για τις πηγές Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τον εφήμερο χαρακτήρα των ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών επιβεβαιώνουν οι αξιώσεις που εγείρει το Ισραήλ, μέσω της εταιρείας φυσικού αερίου «Delek», προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στις έρευνες και στην εξόρυξη φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στη μετέπειτα εκμετάλλευση, μέσω κοινοπραξίας για την εξαγωγή του στην Ευρώπη. Η «Delek» συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικάνικης «Noble Energy», η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα στο κυπριακό «οικόπεδο» 12 και ταυτόχρονα διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις στα ισραηλινά κοιτάσματα «Λεβιάθαν», «Tamar» και «Dalit».

Το Ισραήλ επιχειρεί τώρα μέσω της «Delek» να ενισχύσει την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ενεργειακά αποθέματα που κρύβει, με το επιχείρημα ότι η κυπριακή πλευρά έχει συμφέρον να μοιραστεί τα κέρδη από το φυσικό της αέριο με το Ισραήλ, από το να το καταστήσει ανταγωνιστή στο ενεργειακό παιχνίδι, με δεδομένο ότι τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν» είναι γειτονικά. Σ' αυτή τη κατεύθυνση, στελέχη της εταιρείας που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Λευκωσία, έβαλαν - σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Κύπρο - τους εξής τρεις όρους προκειμένου να βαθύνει η διμερής στρατηγική συμμαχία στον τομέα της Ενέργειας:

Πρώτον, να έχει η «Delek» μερίδιο στο οικόπεδο της Κύπρου «Αφροδίτη», το γνωστό «οικόπεδο 12». Δεύτερον, να είναι η «Delek» ο αποκλειστικός πάροχος της Κύπρου σε φυσικό αέριο, μέχρι το σημείο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό της φυσικό αέριο για την εσωτερική της αγορά. Ο συγκεκριμένος όρος προβληματίζει ιδιαίτερα την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τη ρώσικη «Gazprom» να ενδιαφέρεται και αυτή για τον εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο, τουλάχιστον μέχρι το 2013.

Το κουβάρι περιπλέκεται και από το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται ο δεύτερος κύκλος αδειοδοτήσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η «Gazprom» συγκαταλέγεται στις εταιρείες εκείνες που ενδεχόμενα να εκδηλώσουν έντονα το ενδιαφέρον τους. Αλλες πληροφορίες θέλουν το ρώσικο κολοσσό να ενδιαφέρεται για συνεργασία με τη «Delek». Τέλος, η «Delek» ζητά τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για την κατασκευή τερματικού στην Κύπρο, όπου θα γίνεται η επεξεργασία και η υγροποίηση του φυσικού αερίου, με στόχο την εξαγωγή του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Εντονες είναι οι διπλωματικές πιέσεις προς τη Λευκωσία να αποδεχτεί τη «Delek» ως συνέταιρο στα κυπριακά κοιτάσματα. Οπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, η μη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, θα τις καταστήσει ανταγωνίστριες, εάν η Κύπρος ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες αερίου στη δική της ΑΟΖ, με «απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες». Εκτός της ρωσικής «Gazprom», ενδιαφέρον για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο δήλωσε και η εταιρεία «Cairn Energy», που επίσης θεωρείται από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στο είδος του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ