Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
Δύο νεκροί και 3 τραυματίες τις τελευταίες μέρες

Πατέρας πέντε παιδιών ο νεκρός στα ορυχεία της ΔΕΗ

Αλλος ένας εργάτης σκοτώθηκε στα ορυχεία της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι χώροι δουλειάς στη ΔΕΗ αποτελούν σύγχρονα κάτεργα για τους εργαζόμενους. Ο 50χρονος Ιωάννης Παπανικολάου, πατέρας 5 παιδιών, σκοτώθηκε χτες γύρω στις 11 το πρωί, στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου.

Καταπλακώθηκε από τόνους αδρανών υλικών (χώματα) από κατολίσθηση του πρανούς στα σκληρά του ορυχείου, εξαιτίας της άναρχης εκσκαφής και της απουσίας μέτρων ασφαλείας. Εργαζόταν ως οδηγός σε εργολάβο (Κρασάς) που εκτελεί χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ. Μετά από ώρα, αφού οι συνάδελφοί του κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους δουλειάς, στο όνομα του ανταγωνισμού και του κέρδους, δείχνει ως υπεύθυνο για το νέο θανατηφόρο ατύχημα το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή την πολιτική πληρώνουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με τη ζωή τους.

Σημειώνει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έφερε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ανεργία, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος. Και προσθέτει πως αυτά που αποτελούν το ευαγγέλιο για την κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΔΕΗ και τα ασπάζονται με ευλαβική πίστη οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ) στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η «νεκρώσιμος ακολουθία» για τους εργαζόμενους.

Το κακό όμως δε σταμάτησε εδώ. Χτες ένας ακόμα εργαζόμενος της ΔΕΗ τραυματίστηκε σοβαρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης στις 9 π.μ. χτες κατά τη διάρκεια εργασιών στον υποσταθμό «Υ/Σ Πάτρα ΙΙΙ», σημειώθηκε ατύχημα, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα ο Γεώργιος Κουρκούτας του Διονυσίου, ετών 40, τεχνίτης υποσταθμών. Ο τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409 της Πάτρας, ενώ ετοιμαζόταν η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς κρίθηκε αναγκαία η περίθαλψή του από νοσοκομείο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων.

Τη ζωή του έχασε προχτές ένας ακόμη εργαζόμενος, κατά τη διάρκεια εργασιών στη Μονή Χρυσοβαλάντου στη Λυκόβρυση Αττικής. Ο Χρήστος Τασιούδας τραυματίστηκε θανάσιμα όταν εξερράγη δοχείο διαστολής σύνδεσης δικτύου αντλίας νερού από γεώτρηση στο χώρο της Μονής. Ερευνα για το ατύχημα διεξάγεται από Τεχνικούς Επιθεωρητές του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Αθηνών και Κρήτης. Επίσης, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, εξετάζεται η σχέση εργασίας του θανόντος με τη Μονή.

Τραυματίστηκαν τη Δευτέρα το πρωί δύο οικοδόμοι κατά τη διάρκεια εργασιών σε τετραώροφη νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο Αγρίνιο. Οι δυο εργάτες τραυματίστηκαν, όταν ο ένας έχασε την ισορροπία του και κατά την πτώση του από σκαλωσιά 8 περίπου μέτρων συμπαρέσυρε το συνάδελφο του, που βρισκόταν από κάτω, με αποτέλεσμα να υποστούν κατάγματα και κακώσεις. Σε κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλουν την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, την αντεργατική πολιτική που στο επίκεντρό της έχει την εργοδοτική κερδοφορία και αδιαφορεί για τη ζωή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ