Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Η κυβέρνηση αφήνει στην τύχη τους χιλιάδες οικογένειες

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το φλέγον θέμα που απασχολεί τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά

Αποκαλυπτικός για τον ανάλγητο χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα, ήταν χτες στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, ο οποίος, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που μένουν εκτός, αφήνονται στην τύχη τους. Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, υπήρξε προκλητικός και σε μία αποστροφή του συνέκρινε την υποχρέωση του κράτους για παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας όπως αυτή του να πηγαίνουν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς με το ...«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Ο Χ. Καστανίδης είπε, «έχουμε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μια σοβαρότατη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων» αλλά «σας διαβεβαιώνω ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό και είμαι πεπεισμένος ότι οι δημοτικοί και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει και θα εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών». Υποστήριξε πως «σε επιχειρησιακό πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με επιδότηση που δίνεται σε κάθε οικογένεια θα εξυπηρετηθούν 48.300 περίπου οικογενειάρχες». Ο Χ. Καστανίδης ξεκαθάρισε πως «μόνιμο προσωπικό δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί επειδή εγώ κι εσείς θα το αποφασίσουμε» αφού «στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου έχει υπάρξει, για λόγους περιορισμού της σπατάλης, σχέση 1 προς 10 (σ.σ. εννοεί τις προσλήψεις σε προσωπικό) για το 2011». Πρόσθεσε ότι «έχουμε πολλές αιτήσεις οι οποίες μεταφέρονται προς το δημόσιο» ρωτώντας «εάν έρθουν ξαφνικά εν μέσω κρίσης σε επιχείρηση, στο "Ριζοσπάστη" για παράδειγμα, θα πείτε ότι για λόγους αναγκαιότητας θα τους προσλάβω όλους;».

Πώς θα ζήσουν αυτές οι οικογένειες;

Το ΚΚΕ διαφωνεί κατηγορηματικά με την πολιτική της κυβέρνησης τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και έθεσε το ερώτημα: «Τι απαντάτε σε χιλιάδες οικογένειες οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις; Πώς θα ζήσουν το χειμώνα με δεδομένα την ανεργία και την κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου; Ποια είναι η απάντηση; Οτι κάναμε το καλύτερο δυνατό, αλλά τόσες χιλιάδες κόψτε το λαιμό σας; Αυτή είναι στην ουσία η πραγματικότητα».

Αναφορικά με το πρόγραμμα που επικαλέστηκε ο υπουργός τόνισε πως «το πρόγραμμα που έχει αναλάβει η ΕΕΤΑΑ είναι προσωρινό, για δύο χρόνια. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σταθερά και μόνιμα τα προβλήματα που υπάρχουν». Δήλωσε ότι «η πολιτική σας καθορίζεται με βάση τις δικές σας αποφάσεις και όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων που σε τελική ανάλυση τα δικαιούνται και δωρεάν» γι' αυτό «λέτε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μόνιμο προσωπικό. Λέτε σε ένα γονιό ότι σε δυο μήνες θα φύγει (σ.σ. ο εργαζόμενος), γιατί μέχρι να συνηθίσει τον παιδαγωγό αλλάζει λόγω εργασιακών σχέσεων». Ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε πως «θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την πολιτική και τη θεωρούμε εγκληματική απέναντι στα νέα ζευγάρια και στα λαϊκά στρώματα αλλά και στα ίδια τα παιδιά όταν μετατρέπονται οι παιδικοί σταθμοί, σε πάρκινγκ όχι με ευθύνη των εργαζομένων που δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα».

Καταθέτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ σημείωσε πως «εμείς λέμε αποκλειστικά κρατικοί, δημόσιοι, δωρεάν σταθμοί και εργαζόμενοι με σταθερές σχέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες» προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και φυσικά πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα γενναίας χρηματοδότησης και να χρησιμοποιηθούν διάφορα κτίρια που υπάρχουν - τα οποία θα τα δώστε κοψοχρονιά στα μεγάλα συμφέροντα - για να γίνουν κάποιοι δημόσιοι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί». Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Θ. Παφίλης είπε ότι «οι δήμοι έχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι περιορισμένα ζητούν και περιορισμένα διεκδικούν» σημειώνοντας ότι «1.668 παιδιά απορρίφθηκαν στο δήμο της Αθήνας» ενώ στην Θεσσαλονίκη «στο Δήμο Π. Μελά 400, στον Εύοσμο Κορδελιό 270, στη Νεάπολη Συκεών 33, στο Δήμο Πυλαίας 80».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ