Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τις εκλογές στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων των δήμων στην Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 75/22-8-2011.

Με αυτήν τη διαδικασία ολοκληρώνεται το αντιδημοκρατικό πλαίσιο στην εκπροσώπηση των συνδυασμών στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Τα όργανα αυτά θα αναλάβουν να λειτουργούν ως μηχανισμοί προώθησης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών, να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική του κράτους, να φέρουν σε πέρας μαζί, κράτος και τοπική διοίκηση, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Το ΠΔ υπηρετεί ακριβώς αυτή την πολιτική, ενισχύοντας τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των συνοδοιπόρων τους, που όπως έχει αποδειχτεί συνεργάζονται στις εκλογές των οργάνων αυτών όχι μόνο για την εκλογή αντιπροσώπων, αλλά και την υποστήριξη στη συνέχεια μέσω αυτών των αντιλαϊκών επιλογών. Περιορίζουν αντίστοιχα την εκπροσώπηση των ταξικών δυνάμεων που αμφισβητούν την πολιτική των μονοπωλίων.

Βασικά στοιχεία στο Προεδρικό Διάταγμα είναι:

Η διεύρυνση της διαφοράς των εκλεγμένων αντιπροσώπων της πλειοψηφίας στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) των ΠΕΔ σε σχέση με αυτούς της μειοψηφίας.

Για παράδειγμα:

1. Στο Δήμο Αθηναίων η πλειοψηφούσα δύναμη πήρε στον πρώτο γύρο 28,28% και εκπροσωπείται στην ΠΕΔ με ποσοστό 60%, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ποσοστό 13,74% εκπροσωπείται με 6%.

2. Στην περιοχή της Θεσσαλίας, με ποσοστό 11,7% θα εκφράζεται στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ με ποσοστό 3-4% - κλέβουν τα 2/3 της εκλογικής δύναμης της «Λαϊκής Συσπείρωσης στη Θεσσαλία» - και δε θα έχει καμία έδρα στο 21μελές ΔΣ της ΠΕΔ.

Βεβαίως, ακόμα και αν ίσχυε η απλή ανόθευτη αναλογική στις τοπικές εκλογές, θα είχαμε διαφορετικούς συσχετισμούς που θα αποτύπωναν την εκλογική μας δύναμη στα όργανα των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά αυτό δε θα αναιρούσε το αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου 3852/2010 - «Καλλικράτης».

Το νέο σύστημα εκλογής των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, που επιβάλλεται, στηρίζεται στο ισχύον αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των Δημοτικών Συμβουλίων. Ο τρόπος εκλογής επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της συμφωνίας της ΝΔ και των αιρετών τους εκπροσώπων στην υλοποίηση - απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιδραστικού «Καλλικράτη» και έχουν φροντίσει να βρίσκονται στα όργανα αυτά, π.χ. Γενικές Συνελεύσεις ΠΕΔ, οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Αποδεικνύεται ότι από την εφαρμογή του ΠΔ σε μεγάλο αριθμό δήμων εκλέγονται εκπρόσωποι στις ΓΣ των ΠΕΔ μόνο από την πλειοψηφία, ενώ σε ένα άλλο μεγάλο αριθμό δήμων που η μειοψηφία εκπροσωπείται με 1 μόνο αντιπρόσωπο αυτός προέρχεται υποχρεωτικά από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας. Αυτό σημαίνει την πριμοδότηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τον αποκλεισμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ από το σύνολο σχεδόν των Δήμων Αιγαίου, Ιονίου και Αργοσαρωνικού και δεκάδων δήμων σε όλη τη χώρα.

Αποκλεισμός των δυνάμεων του ΚΚΕ

Ο αποκλεισμός των δυνάμεων του ΚΚΕ επιτυγχάνεται και από τη διάταξη του άρθρου 10 όπου προβλέπεται ότι για να συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο για την εκλογή ΔΣ των ΠΕΔ χρειάζεται να περιλαμβάνει υποψήφιους ίσους με το 1/4 του συνολικού αριθμού των μελών του ΔΣ. Ιδιαίτερα στις ΠΕΔ όπου το σύνολο των δημάρχων συμμετέχει στο ΔΣ της ΠΕΔ κάθε συνδυασμός χρειάζεται να περιλαμβάνει υποψήφιους ίσους με τουλάχιστον το 1/3 των εκπροσώπων των δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται στο ΔΣ της ΠΕΔ!

Για να θωρακίσει το ΠΔ τις πιθανές απώλειες των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η εκλογή των μελών των ΔΣ των ΠΕΔ και των αντιπροσώπων για τη ΓΣ της ΚΕΔΕ γίνεται με το ίδιο ψηφοδέλτιο (άρθρο 25, παρ. 4), αφαιρώντας στους αντιπροσώπους το δικαίωμα, αν θέλουν, να ψηφίσουν άλλο συνδυασμό για το ΔΣ της ΠΕΔ και άλλο για τους αντιπροσώπους στη ΓΣ της ΚΕΔΕ.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 74/22-08-2011 πραγματοποιείται η εκλογή των οργάνων για την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Στις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων εκλέγονται οι εκπρόσωποι για τη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ με χρονοδιάγραμμα μέχρι την 16/9.

Εχει «φροντίσει» η κυβέρνηση με τον τρόπο εκλογής, που ξεκινά από την εκλογή των Περιφερειακών Συμβουλίων μέχρι και την εκλογή των οργάνων της ΕΝΠΕ, να κυριαρχείται από τις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Οι δυνάμεις του Κόμματος που είχαν εκφραστεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» πήραν το 11% της λαϊκής ψήφου και θα αντιπροσωπεύονται στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ με ποσοστό 3-4%...

Η συμμετοχή των κομμουνιστών στην εκλογική διαδικασία, όπου τα ασφυκτικά πλαίσια των απαράδεκτων ΠΔ το επιτρέπουν (!), και η εκλογή τους έχει σκοπό να αναδεικνύει και να αποκαλύπτει τα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Κυρίως όμως έχει στόχο να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, ιδιαίτερα της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων και στην κοινή δράση με το ταξικό λαϊκό κίνημα, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «Κλεισθένης» φέρνει νέα βάρη στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά (2018-05-05 00:00:00.0)
Mακριά από τις λαϊκές ανάγκες το ΕΣΠΑ (2014-12-30 00:00:00.0)
Να συγκληθούν άμεσα τα ΔΣ των Ενώσεων δημάρχων και περιφερειαρχών (2012-12-08 00:00:00.0)
Να συγκληθούν άμεσα τα ΔΣ των Ενώσεων δημάρχων και περιφερειαρχών (2012-12-08 00:00:00.0)
Αποκλείουν παρατάξεις από τα συλλογικά όργανα (2011-04-02 00:00:00.0)
Ο,τι πει η... πλειοψηφία (1999-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ