Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην αντιλαϊκή ρότα υλοποίησης του «Καλλικράτη»

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως υλοποιείται στην Τοπική Διοίκηση κατ' εφαρμογή μία προς μία των διατάξεων του αντιδραστικού «Καλλικράτη», με τη σύμφωνη γνώμη συμβιβασμένων αιρετών στους δήμους, κατήγγειλε στο χτεσινό ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Τέγος.

Σε συζήτηση για την εκλογή των συλλογικών οργάνων της ΚΕΔΕ (θα αντικαταστήσει την ΚΕΔΚΕ) ο νυν πρόεδρος Ν. Κακλαμάνης έθεσε ζήτημα ότι το σχετικό ΠΔ (75/22.8.2011) της κυβέρνησης θέτει ασφυκτικές ημερομηνίες. Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ προσανατολίζεται να ζητήσει εκλογή εκπροσώπων των δήμων στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (αντικαθιστούν τις ΤΕΔΚ) ως τις 12/9, Γενική Συνέλευση των ΠΕΔ και εκλογή Διοικήσεών τους ως τις 23/9 και εκλογική Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 6/10. Ο Χρ. Τέγος καυτηρίασε ότι για πρώτη φορά έχουμε εκλογή των συλλογικών οργάνων των δήμων έναν ολόκληρο χρόνο μετά τις τοπικές εκλογές.

Εξετάζοντας παραπέρα το σχέδιο ΠΔ για «Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων σε ένα νέο, ενιαίο ανά Περιφέρεια Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» (ΦΟΣΔΑ) ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης αυτό που είπε ήταν να προσέχουν οι δήμαρχοι πώς θα εφαρμοστεί για να μη διαμαρτύρονται οι δημότες για τα υψηλά τέλη, ο δε προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του στις βασικές αρχές του ΠΔ και ότι δεν είναι κακό να μπουν στο πεδίο αυτό και οι ιδιώτες, χαρακτηριστικό της σύμπλευσής τους σε βασικά ζητήματα. Κόντρα στις λογικές των υπόλοιπων του ΔΣ (αλλά και του παρευρισκόμενου προέδρου της ΠΟΕ - ΟΤΑ), που λίγο - πολύ συμφωνούσαν στην ουσία του ΠΔ, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι ερχόμενες οι νέες ρυθμίσεις ως εφαρμογή πρόβλεψης του «Καλλικράτη» τάχα για οργανωτικό «εξορθολογισμό» των ΦΟΣΔΑ και περιορισμό του κατακερματισμού τους, έχουν καθαρά φιλομονοπωλιακή, αντιλαϊκή κατεύθυνση, αποσκοπούν στη συγκέντρωση σε πολύ μεγαλύτερα κομμάτια (σε επίπεδο Περιφέρειας) της χρυσοφόρας για το κεφάλαιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Αναλύοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», ο Χρ. Τέγος κατήγγειλε την προσπάθεια κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης για αναδιανομή της ανεργίας και εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού μέσα από προγράμματα διανομής 5μηνων συμβάσεων με 25 ευρώ μεροκάματο. Κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ότι η μόνη παρατήρηση που κάνει επ' αυτών είναι ότι τις λίστες των ανέργων θα τις κάνουν ΜΚΟ με αποκλειόμενος τις δημοτικές επιχειρήσεις. Οπως υπογράμμισε ο Χρ. Τέγος, ζητούμενο για την κυβέρνηση μέσα από τις επιχειρήσεις «κοινωνικής οικονομίας» δεν είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Ποτέ δε δόθηκαν ούτε θα δοθούν από τις αστικές κυβερνήσεις χρήματα για ουσιαστική προστασία και ανακούφιση των ανέργων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διατηρεί και ενισχύει τις δυνάμεις του δικομματισμού(2011-03-17 00:00:00.0)
Αντίθετη με το ΠΔ για το προσωπικό των δήμων(2009-09-10 00:00:00.0)
Ομολογίες...(2008-08-29 00:00:00.0)
Δικομματικός «καυγάς» για τη νομή της εξουσίας(2006-12-22 00:00:00.0)
Σοβαρές οι πολιτικές ευθύνες της ΚΕΔΚΕ(2004-11-12 00:00:00.0)
Προτάσεις για ουσιαστικό συνέδριο(2004-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ