Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Ανασυγκρότηση των ΟΤΑ όπως τους θέλει το κεφάλαιο

Την εσωτερική ανασυγκρότηση των ΟΤΑ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν, με τη νέα «Καλλικράτεια» δομή τους, στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση. Χτες ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Καλλικράτης"», ύψους 152 εκατ. ευρώ και διάρκειας μέχρι το 2014 με το οποίο επιχειρείται η «βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ», ο ψηφιακός τους εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή μεταξύ τους διασύνδεση και, τέλος η «ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού».

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό που ακριβώς στοχεύει αυτό το πρόγραμμα αρκεί να υπενθυμίσουμε πως όταν προωθούνταν η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η κυβέρνηση διακήρυττε δια στόματος του τότε υπουργού Γ. Ραγκούση πως ο Καλλικράτης «είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και ένα από τα θεμέλια της νέας αξιοπιστίας που οικοδομεί καθημερινά η Κυβέρνηση».

Οπως είπε χτες ο Χ. Καστανίδης, «η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να παίξουν το ρόλο του καταλύτη στη διοργάνωση παραγωγικών σχεδίων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της τοπικής και περιφερειακής μικροκλίμακας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ανεργίας σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα διαχειριστεί το πρόγραμμα απασχόλησης με αυτεπιστασία. Το πρόγραμμα αυτό που στην πραγματικότητα είναι μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας, θα δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους - που θα επιλέγονται από τις περιφερειακές λίστες του ΟΑΕΔ, με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ - να κάνουν 135 μεροκάματα το χρόνο, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η συνολική ρύθμιση του θέματος θα έρθει μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο νόμο «Καλλικράτη»" και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ