Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται η άγρια τοκογλυφία

Με τοκογλυφικά επιτόκια συνεχίζει να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, στις βραχυχρόνιες εκδόσεις εντόκων γραμματίων που πραγματοποιεί.

Στο 4,80% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων τίτλων εξάμηνης διάρκειας, από την οποία αντλήθηκε ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Στην προηγούμενη δημοπρασία του Αυγούστου, είχε αντλήσει 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί κατάτι υψηλότερα στο 4,85%.

Αλλά και συνολικότερα, αυτοί που συνεχίζουν να καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος και στην περίοδο του μνημονίου από τις δαπάνες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους της χώρας, είναι οι ντόπιοι και ξένοι δανειστές, οι οποίοι αποκομίζουν δεκάδες δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2010 για τόκους καταβλήθηκαν 10,2 δισ. ευρώ και για πληρωμή χρεολυσίων άλλα 35,5 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 45,7 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι συνολικές δαπάνες το επτάμηνο ανήλθαν στα 82,2 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι το 55,3% των δαπανών κατευθύνθηκε προς τους δανειστές του κράτους και το υπόλοιπο 44,7% για την κάλυψη όλων των άλλων αναγκών (πληρωμή μισθών, συντάξεων, επιχορηγήσεις κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ