Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χωρίς καμιά παρέκκλιση τα αντιδραστικά μέτρα

H κυβέρνηση θα εφαρμόσει χωρίς καμία παρέκκλιση την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που έχει συναποφασίσει με την τρόικα επανέλαβε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονοιμικών κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή νομοσχεδίου που κυρώνει τις αλλαγές στη λειτουργία του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» και προβλέπει «ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Η Ελλάδα, είπε ο Ε. Βενιζέλος, σέβεται και εφαρμόζει χωρίς καμία παρέκκλιση όλα αυτά τα μέτρα που έχει αποδεχθεί και έχει υπογράψει κάνοντας αναφορά στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναδιάρθρωση φορέων του δημοσίου, την εργασιακή εφεδρεία, το ασφαλιστικό και το λεγόμενο άνοιγμα της αγοράς εργασίας και των «κλειστών επαγγελμάτων».

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία προκειμένου να υλοποιηθεί ένας εύθραυστος συμβιβασμός που διαμορφώθηκε στην ΕΕ και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως «κοινοτική αλληλεγγύη» αλλά αντίθετα επιχειρείται να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πιστωτών και όχι να διευκολυνθούν τα υπερχρεωμένα κράτη.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι δε θα αποφευχθεί η επιλεκτική χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μακροχρόνια επίθεση στα δικαιώματα και το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων και του λαού. Σχετικά με τα μέτρα για τις τράπεζες τόνισε ότι αυτά παίρνονται για να διασφαλιστεί η σταθερή ροή κεφαλαίων προς τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και από την άλλη να διευκολυνθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων στο χρηματιστηριακό κλάδο.

Προειδοποίησε δε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με την ένταση της ανισομετρίας θα οδηγήσουν σε όξυνση των ανταγωνισμών και δεν αποκλείεται να επιταχυνθούν σχέδια για την αναμόρφωση της ευρωζώνης, τη συρρίκνωσή της, ακόμα και την απομάκρυνση χωρών από αυτή.

Το νομοσχέδιο ψήφισε επί της αρχής η ΝΔ ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ