Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Ολομέτωπη αντιλαϊκή κλιμάκωση

Κυβερνητική εγκύκλιος για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού στις προδιαγραφές του «μεσοπρόθεσμου σχεδίου». Ετοιμάζουν τα χειρότερα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μαζικές απολύσεις και λουκέτα στο δημόσιο. Συρρικνώνουν όλα τα κονδύλια κοινωνικών δαπανών

Στην κλιμάκωση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής» 2011-2015, στην αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του με νέα αντιλαϊκά μέτρα προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά (2012). Τα ακόμη χειρότερα ετοιμάζουν για τους ασφαλισμένους βάζοντας τα ασφαλιστικά να ξεπουλήσουν τα κρατικά ομόλογα, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες και ήδη πετσοκομμένες ανάγκες χρηματοδότησης.

Απόλυτα δεδομένες, ομολογημένες και από την ίδια την κυβέρνηση, είναι οι παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις φόρων απέναντι στη λαϊκή κατανάλωση σε συνέχεια αυτών που ήδη ξεκίνησαν ή που πρόκειται να εφαρμόσουν από φέτος το Φθινόπωρο, όπως την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς-συνταξιούχους, τα μόνιμα χαράτσια με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2015, τις ανατιμήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τα νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια και σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, μικροεπαγγελματιών κ.ά.

Κομμάτι του συνολικού σχεδίου που ξεδιπλώνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας είναι η παραπέρα συρρίκνωση των δαπανών για όλα τα υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, εποπτευόμενους φορείς, ΟΤΑ. Η εγκύκλιος για τα σχέδια κατάρτισης προϋπολογισμών για το 2012 στάλθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Οπως τονίζουν, στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο καταγράφονται οι «στόχοι και άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής». Με βάση αυτούς και τα προβλεπόμενα «ανώτατα όρια δαπανών» θα κινηθούν και για το 2012, προχωρούν δηλαδή στο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας Υγείας, Παιδείας, στη συρρίκνωση των κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων, στα μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, στις «απομακρύνσεις» 150.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο :

Τα υπουργεία αφού πάρουν υπόψη τα ανώτατα όρια δαπανών θα «κατανείμουν τα ποσά στους επιμέρους φορείς και κωδικούς εξόδων» και στη συνέχεια θα τα αποστείλουν στους εποπτευόμενους φορείς που με τη σειρά τους θα «συντάξουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς».

Σε περίπτωση «υπερβάσεων», και για οποιοδήποτε φορέα, θα «αναληφθούν πρωτοβουλίες (διοικητικές ή και νομοθετικές) που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών εντός των ανωτέρω περιορισμών».

Προκειμένου να «εξασφαλισθούν οι εξοικονομήσεις στους εποπτευόμενους φορείς», πέρα και από τα προηγούμενα, πέρα και από τυχόν «ταμειακά διαθέσιμα» (ρευστό), θα πάρουν υπόψη τους και «άλλα περιουσιακά στοιχεία», αναφέροντας συγκεκριμένα «κρατικά χρεόγραφα, μετοχές κ.ά.». Με απλά λόγια εξαναγκάζουν όλους τους εποπτευόμενους φορείς, και τα ασφαλιστικά ταμεία, να ξεπουλήσουν «μπιρ παρά» τα κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, μπας και φέρουν βόλτα τις ήδη καρατομημένες υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους, στους εργαζόμενους στον κάθε φορέα.

  • Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συγκεντρώσει και αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τους προϋπολογισμούς όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης συγκεκριμένα ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, λοιποί φορείς κύριας σύνταξης, επικουρικά ταμεία συνολικά.
  • Αντίστοιχα το υπουργείο Υγείας θα συγκεντρώσει τους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων, θα τους ενοποιήσει και αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τα περαιτέρω.
  • Για διεκπεραίωση της διαλυτικής διεργασίας στους ΟΤΑ, για τα μαζικά λουκέτα και απολύσεις που ετοιμάζουν, το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει τους προϋπολογισμούς ανά τομέα, συγκεκριμένα για δήμους, περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, λοιπά νομικά πρόσωπα.
Φτωχολόγιο στο δημόσιο

Η κυβερνητική εγκύκλιος αναφέρεται στις υπάρχουσες δεσμεύσεις, από τον εφαρμοστικό νόμο και άλλα προηγούμενα «πακέτα» :

Καταργείται κάθε μισθολογική ωρίμανση, αυτή δηλαδή που προκύπτει με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Το μέτρο προβλέπεται να ισχύει από τον Ιούλη του 2011.

Δρομολογούν παραπέρα μαζικές απολύσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ). Οι «νέες προσλήψεις» όπως τις ονομάζουν, δηλαδή οι ανανεώσεις των συμβάσεων, μετά το πετσόκομμα 50% που προβλέπεται για φέτος (2011) συρρικνώνονται για το 2012 και για καθένα από τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015.

Το λεγόμενο κίνητρο απόδοσης καρατομείται στο 50%.

Εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας για μία πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις».

Αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 37,5 σε 40, μείωση δαπανών για υπερωρίες κ.ά.

«Εξοικονόμηση δαπανών» για τον τομέα υγείας, «εξορθολογισμός» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των κοινωνικών δαπανών.

Περιορισμός των κονδυλίων για επιχορηγήσεις, και από τις εξοικονομήσεις που ετοιμάζουν μέσα από καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών.

Μείωση 20% των καταναλωτικών δαπανών (νοίκια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλείνει τα φώτα» σε υπηρεσίες, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας (2022-09-08 00:00:00.0)
Από την πτώχευση του λαού το «πρωτογενές πλεόνασμα» (2013-08-14 00:00:00.0)
Υπό αίρεση εγκεκριμένες δαπάνες (2006-12-28 00:00:00.0)
Καμία πίστωση δεν είναι δεδομένη! (2005-01-04 00:00:00.0)
Μόνο τα απαραίτητα (2004-03-17 00:00:00.0)
Θυσία στη σύγκλιση! (1998-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ