Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΩΤΟΥ
Κυριαρχούν τα μονοπώλια

Η ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων με όχημα τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές είναι το κύριο χαρακτηριστικό στον κλάδο του παγωτού τα τελευταία χρόνια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων από τα συμπεράσματα της έρευνας της ICAP, μέρος των οποίων δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, μπορεί στον κλάδο να δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες, ωστόσο, λίγες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του με γνωστές μάρκες που έχουν επιβάλλει την κυριαρχία τους στην αγορά. Επισημαίνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους μέσα από εξαγορές και «στρατηγικές συνεργασίες», όπως είναι η πρόσφατη εξαγορά του τομέα εμπορίας, διάθεσης και προώθησης παγωτού της ΕΒΓΑ από τον πολυεθνικό όμιλο της Unilever.

Οσον αφορά στις μικρότερες εταιρείες, είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα κεφάλαια των μεγάλων ομίλων και έτσι περιορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά σε τοπικές αγορές.

Το 2009 η συνολική εγχώρια αγορά παγωτού εμφάνισε πτώση κατά 5,7% σε σύγκριση με το 2008, ενώ το 2010 η πτώση διαμορφώθηκε στο 4% και αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση το 2011 - 2012 καθώς και ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τη γενικότερη ανατροπή της ιεράρχησης των οικογενειακών εξόδων για τα λαϊκά νοικοκυριά. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης το «καρπώθηκαν» τα τυποποιημένα παγωτά, οικογενειακά και ατομικά, σε ποσοστό 77% . Τα ατομικά είχαν μερίδιο 51% , τα οικογενειακά 26% , ενώ το «χύμα» παγωτό κάλυψε το 23% του συνόλου. Αρνητικό παρέμεινε το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών τη διετία 2009 - 2010 καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε 31% - 34% , ενώ οι εξαγωγές κυμάνθηκαν στο 18% - 20% .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ