Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα για ανεξαρτησία

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την απόφαση να καταθέσει το αίτημα για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε, χτες το απόγευμα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος. «Θα πάμε να ζητήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας, να αποκατασταθεί μια ιστορική αδικία» υποστήριξε ο Μαχμούντ Αμπάς συμπληρώνοντας ότι το αίτημα δεν έχει το νόημα της απονομιμοποίησης του Ισραήλ, αλλά της ισραηλινής κατοχής και κάλεσε τους Παλαιστινίους ν' αποφύγουν την οποιαδήποτε πράξη βίας. Διευκρίνισε ότι ακόμη και αν γίνει δεκτό το παλαιστινιακό αίτημα «δε σημαίνει το τέλος της ισραηλινής κατοχής», αλλά είναι ένα βήμα παραπέρα από το οποίο μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Η χτεσινή ανακοίνωση έγινε ενώ στην περιοχή παραμένουν τόσο οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι, Ντένις Ρος και Ντέιβιντ Χέιλ, όσο και η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, αλλά και ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) Τόνι Μπλερ, ασκώντας πιέσεις στην Π. Αρχή να υπαναχωρήσει απειλώντας, κυρίως οι ΗΠΑ, με περικοπή της ετήσιας χρηματοδότησης. Εντός ΕΕ, πάντως, δεν έχει αποφασιστεί κοινή θέση. Ορισμένες χώρες υιοθετούν την αμερικανική επιχειρηματολογία περί συνέχισης των διαπραγματεύσεων (Γερμανία και Ιταλία), και άλλες προϊδεάζουν για θετική ψήφο - όπως οι Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία - χωρίς να δεσμεύονται.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα καταθέσει το αίτημα επισήμως στις 23 Σεπτέμβρη στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι αρμόδιος να το μεταβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εφόσον απορριφθεί, το αίτημα έρχεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο Αμπάς υποστήριξε ότι έχει, ήδη, λάβει διαβεβαιώσεις για υποστήριξή του από 126 από τις 193. Για «κίνηση που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους μεταξύ των οποίων και την παραβίαση δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων» έκανε λόγο η «Χαμάς», σημειώνοντας σιβυλλικά ότι «η απόφαση κατάθεσης του αιτήματος δεν αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης».

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχολίασε την ανακοίνωση Αμπάς. Ομως, ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Εχουν κληθεί τουλάχιστον άλλοι 1.500 έφεδροι, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη Δ. Οχθη, ενώ μια άλλη ταξιαρχία εφέδρων έχει τεθεί σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβεί στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός Τύπος υποστήριζε ότι έχουν δοθεί εντολές «αυτοσυγκράτησης» αν και ήδη η ένταση είναι εξαιρετικά μεγάλη τόσο στη Δ. Οχθη όσο και στη συνοριογραμμή με την Αίγυπτο.

Χτες, μάλιστα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αιγύπτιο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για δήλωση του μεταβατικού πρωθυπουργού Ισάμ Σάραφ, σε τουρκικό δίκτυο, σύμφωνα με την οποία «η ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ δεν είναι ιερή, μπορεί να υποστεί αλλαγές». Το Τελ Αβίβ διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν μονομερώς αλλαγές και ότι είναι αποφασισμένο να τηρηθεί η συμφωνία ως έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ