Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ενας νεκρός στη Λευκάδα και σοβαρές ζημιές

Την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας πλήρωσαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Απίστευτη εικόνα από την Εγνατία Οδό στον κόμβο της Ρεντίνας. Ολόκληρη η περιοχή έχει βουλιάξει!

Motion Team

Απίστευτη εικόνα από την Εγνατία Οδό στον κόμβο της Ρεντίνας. Ολόκληρη η περιοχή έχει βουλιάξει!
Ενας Γάλλος τουρίστας νεκρός και σοβαρές ζημιές σε σκάφη που βρίσκονταν στο Βλυχό Λευκάδας προκάλεσε προχτές μπουρίνι που έπληξε την περιοχή. Ψαράδες και περίοικοι αντιλήφθηκαν μια γυναίκα μέσα σε βάρκα να έχει σηκώσει τα χέρια της και να καλεί σε βοήθεια. Αμέσως στο σημείο που βρισκόταν πήγαν ψαράδες και λιμενικοί οι οποίοι την είδαν να προσπαθεί να τραβήξει προς τη βάρκα το πτώμα του 60χρονου άντρα της, το οποίο βρισκόταν στη θάλασσα.

Ο θάνατος του 60χρονου Γάλλου οφείλεται σε πνιγμό, που πιθανόν σχετίζεται με την κακοκαιρία στην περιοχή. Παράλληλα, στον όρμο αναποδογύρισε ένα καταμαράν στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από λιμενικούς με τη συνδρομή κατοίκων. Οπως κατέθεσαν, στο σκάφος δεν επέβαινε άλλο άτομο, ωστόσο ως αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι έρευνες από δύτη.

Την ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας πληρώνουν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που από χτες τα ξημερώματα παλεύουν να σώσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες. Η ισχυρή νεροποντή, που συνεχιζόταν μέχρι χτες το βράδυ, προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και υποδομές.

Στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα πλήγηκαν ο Μελισσουργός, το Μόδι, η Μικρή Βόλβη και η Αρέθουσα, ενώ έκλεισε για πολλές ώρες η Εγνατία Οδός, στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα, δείγμα των προχειροτήτων στην κατασκευή της. Επίσης έκλεισε η παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο παρουσιάζει ζημιές σε διάφορα σημεία.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για την άντληση υδάτων από υπόγεια διαμερίσματα και ισόγεια καταστήματα. Ενα ζευγάρι, που επέβαινε σε αυτοκίνητο, παγιδεύτηκε σε ρέμα, ανάμεσα στα κοιμητήρια της Θέρμης και στη Χαριλάου και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απεγκλωβιστεί. Προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάστηκαν στις περιοχές της Ανατολικής Υπαίθρου της Θεσσαλονίκης.

Στη Χαλκιδική, πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές, σημειώθηκαν σε Αρναία, Παλαιοχώρι και Νικήτη. Στο Παλαιοχώρι κατέρρευσε ένα τμήμα του αντιπλημμυρικού που διασχίζει τον οικισμό. Στη Νικήτη υπερχείλισαν ρέματα.

Σε Πέλλα, Πιερία και Ημαθία προκλήθηκαν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει τις ευθύνες κυβέρνησης και περιφέρειας που αδιαφορούν για την αντιπλημμυρική προστασία. Συγκεκριμένα, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Το πλήγμα για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες της περιοχής είναι μεγάλο, σε μια περίοδο που δέχονται συνολική επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα τους και αντιμετωπίζουν τη ληστρική αντιλαϊκή καταιγίδα, που περικόπτει και πλήττει τις κοινωνικές δαπάνες. Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση, αλλά και την περιφέρεια που αδιαφορούν για την αντιπλημμυρική προστασία. Το ΚΚΕ με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του, μέσα και έξω από τη Βουλή, αλλά και την πρώην Νομαρχία, έχει αναδείξει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες της περιοχής να παλέψουν και να απαιτήσουν τα αναγκαία έργα που θα προστατεύσουν τη ζωή και το μόχθο τους. Να απαιτήσουν άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Να συνειδητοποιήσουν πως η ανάπτυξη που προασπίζεται την κερδοφορία του κεφαλαίου, βάζει σε δεύτερη μοίρα έργα όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση κ.ά.

Μόνο στα πλαίσια μιας οικονομίας που θα έχει κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο μπορούν να ικανοποιηθούν ολόπλευρα οι λαϊκές ανάγκες».

  • Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφτεί σήμερα, στις 11 το πρωί, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ