Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΔΕΣΣΑ
Εκδήλωση τιμής στο Μουχαρέμ Χάνι

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ούΣυντάγματος του ΕΛΑΣ και την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι, τον Αύγουστο του 1944, πραγματοποίησε την Κυριακή το Παράρτημα Εδεσσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οι σημαντικότερες μάχες του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων και γερμανικές αμαξοστοιχίες που μετέφεραν εφόδια για τις κατοχικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτών των μαχών, στις 6 Αυγούστου του 1944, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν σε γερμανική αμαξοστοιχία με 28 βαγόνια και 2 μηχανές, που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινα - Θεσσαλονίκη. Η αμαξοστοιχία καταλήφθηκε, καθώς μετέφερε πολεμικά εφόδια και υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Εδεσσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Αλέκος Συμεωνίδης, στην ομιλία του σημείωσε ότι η φετινή εκδήλωση μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά για τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν τις ολέθριες συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Τόνισε πως οι ηρωικές παρακαταθήκες των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αποτελούν άσβεστο φάρο για τους αγώνες του σήμερα. Και κάλεσε σε οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Κάλεσε σε αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη και διαχειριστή του πλούτου που παράγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ