Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΙΩΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Συζήτηση για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΡΟΗΣ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΡΟΗΣ
Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χτες οι τρίωρες στάσεις εργασίας που οργάνωσε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, στην αρχή της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν μαζικά στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία πως οι εργάτες του κλάδου θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την υπογραφή της σύμβασής τους, παρά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της εργοδοσίας. Οτι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τη δράση τους με απεργία.

Πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι 3ωρες στάσεις εργασίας, αξιοποιήθηκαν σε όλους τους χώρους για να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις και συζητήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Επίκεντρο των συζητήσεων στους χώρους δουλειάς, ήταν τα νέα κυβερνητικά χαράτσια.

Στη χαρτοβιομηχανία και την κυτιοποιία, εργοστάσια όπως η SOFTEX, η GEORGIA PACIFIC, η ACS, η ΚΟΝΤΙ και άλλες, συμμετείχαν μαζικά στις τρίωρες στάσεις εργασίας. Αντίστοιχα, στην εκτυπωτική βιομηχανία, σε επιχειρήσεις όπως οι ΛΥΚΟΣ, ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ, ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ, ΦΗΜΗ-ΠΑΚ, ΡΟΗΣ, ΙΡΙΔΑ, ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΓΚΡΕΚΗΣ, ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ, 3Ε κλπ., δηλαδή, οι μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου, με τη μαζική τους συμμετοχή έδειξαν πως οι εργάτες δεν είναι διατεθειμένοι να ξεχαρβαλωθεί η ζωή τους, για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Δε θα διαλυθούν οι ζωές τους για τον «ανταγωνισμό» και την «ανάπτυξη» των επιχειρήσεων. Θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης, με τα ταξικά τους συνδικάτα και την Ομοσπονδία τους, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων.

«Μόνο αν μαζευτούμε όλοι μαζί, οργανωμένα, θα έχουμε αποτελέσματα, θα γυρίσουμε πίσω τα χαράτσια», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση στελέχους της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, στην αγωνία των εργαζομένων «πώς θα πληρώσουμε τα νέα χαράτσια», που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΡΟΗΣ. «Χρειάζεται ν' αλλάξουμε νοοτροπία», τόνισε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Αλλωστε, όλοι οι εργαζόμενοι, ο καθένας με τον τρόπο του, εξέφραζαν την αγωνία τους για το αύριο: «Η συλλογική σύμβαση είναι ασπίδα προστασίας», τόνισε το στέλεχος του Συνδικάτου κι επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ