Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Καταιγίδα μέτρων σε βάρος της υγείας του λαού

Καταιγίδα νέων μέτρων σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα των φαρμάκων και της νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία. Χτες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, την καθιέρωση της λεγόμενης «θετικής λίστας», ενώ σήμερα θα υπογραφεί η τελική συμφωνία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΙΑΑ) για την εκχώρηση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες 560 κλινών των δημόσιων νοσοκομείων.

Χτες, οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας, Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης, αντίστοιχα, υπέγραψαν κοινή απόφαση για την καθιέρωση της λεγόμενης θετικής λίστας φαρμάκων, στην οποία περιλαμβάνονται 5.500 φάρμακα που είναι κατηγοριοποιημένα σε 14 μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες κατά το λεγόμενο σύστημα ATC. Θα είναι τα φάρμακα που θα καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με συμμετοχή των ασφαλισμένων, που μέχρι τώρα είναι έως 25%. Επιπλέον, χτες, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ενέκρινε και τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα στα οποία περιλαμβάνονται 150 θεραπευτικές κατηγορίες (π.χ. υπέρταση, ηπατίτιδα κ.λπ.).

Η λεγόμενη θετική λίστα έρχεται να προστεθεί στην αρνητική λίστα και στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και θα σημάνει νέες φαρμακερές πληρωμές για τους αρρώστους στην ώρα της ανάγκης. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τη θετική λίστα, και εφόσον τηρηθεί, θα «εξοικονομηθούν» 245 εκατ. ευρώ το 2012. Δηλαδή, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα πληρώσουν αυτά τα χρήματα, τα οποία θα μετακυληθούν κατά μεγάλο μέρος στις τσέπες του ασθενούς.

Την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών ανακοίνωσε χτες ο υπουργός στη διάρκεια διαβούλευσης με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη λειτουργία αλυσίδων φαρμάκου και τη μεταφορά της διάθεσης φαρμάκων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Μετά τα νέα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα των φαρμακείων, ο Α. Λοβέρδος είπε χτες ότι θα προωθήσει και την απελευθέρωση του ωραρίου στη βάση ότι θα μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο του όποιος φαρμακοποιός θέλει, πέρα απ' τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Με την πρόταση διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αντιπροτείνοντας τη λειτουργία 30% των φαρμακείων τα Σαββατοκύριακα και τον τριπλασιασμό τη Δευτέρα και Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ