Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δράσεις από τα κάτω που γεννούν πολύτιμη πείρα

Την περίοδο που διανύουμε η αντεργατική επίθεση εξελίσσεται με ιδιαίτερη ένταση προκαλώντας μια σειρά αντιδράσεις που βοηθούν στην άντληση πολύτιμων συμπερασμάτων για το ρόλο και τη δράση των συνδικαλιστικών δυνάμεων αλλά και τις δυνατότητες και τη δυναμική που μπορεί να έχουν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις από τα κάτω, στα σωματεία, ακόμα και κόντρα σε διοικήσεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η οργάνωση και η πραγματοποίηση πολλών Γενικών Συνελεύσεων εργαζομένων σε πάνω από 12 κλάδους στο Δημόσιο, και σε πολλούς από αυτούς να επαναλαμβάνονται δύο και περισσότερες φορές. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χτυπηθεί άγρια από τα μέτρα της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, οι μισθοί μένουν «παγωμένοι» τουλάχιστον μέχρι το 2014, έχουν ήδη κοπεί δύο μισθοί, θα κοπούν επιπλέον 20% από το Νοέμβρη, ενώ βρίσκονται υπό την απειλή της λίστας με την εργασιακή εφεδρεία. Επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς. Ερχεται το χαράτσι των ακινήτων.

Οι συνελεύσεις, λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι ταξικές δυνάμεις και σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάτω από την πίεση που ασκούν αντικειμενικά αυτά τα γεγονότα. Και μάλιστα ακόμα κι όταν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ελέγχουν τις διοικήσεις των σωματείων προσπάθησαν να τις εμποδίσουν με κάθε τρόπο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Στην ίδια κατεύθυνση και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επιχείρησε να προσανατολίσει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σε καταλήψεις. Καμιά δύναμη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, δεν ήθελε να λάβουν χώρα ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και συζήτησης για τους εργαζόμενους και με τους εργαζόμενους.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

1. Στις καταλήψεις της περασμένης Πέμπτης έγινε το εξής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία ήθελε να κρατήσει σε συνθήκες νεκροταφείου τη συγκέντρωση των εργαζομένων, η οποία ήταν μαζική αφού ξεπέρασε τα 250 άτομα. Οι ταξικές δυνάμεις πήραν την πρωτοβουλία και με την ντουντούκα κάλεσαν να γίνει εκείνη την ώρα Γενική Συνέλευση. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία προσπάθησε να βάλει εμπόδια κατηγορώντας τις ταξικές δυνάμεις ότι διασπούν το κίνημα! Η απάντηση ήρθε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποδοκίμασαν την πλειοψηφία και η συγκέντρωση πήρε «ψυχή» καθώς έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

2. Μία μέρα στο Δήμο Ρόδου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου (όπως έγινε και σε άλλους δήμους της χώρας). Η ΠΑΣΚΕ, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σωματείο, προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίησή της με διάφορα προσχήματα (είναι άρρωστος ο πρόεδρος...) και απειλές. Το μέλος του ΔΣ του Σωματείου και υπεύθυνος μεταξύ άλλων υπευθύνων στην καθαριότητα απείλησε ότι θα βάλει απουσίες στους εργαζόμενους. Τίποτα από αυτά δεν έπιασε τόπο. Περίπου 200 εργαζόμενοι κατέλαβαν το δημαρχείο όταν άλλες φορές η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις δεν ξεπερνούσε τα 15 - 20 άτομα.

3. Σε άλλες συνελεύσεις ή άλλες συνδικαλιστικές διαδικασίες αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές θέσεις της πλειοψηφίας τον καιρό αυτό. Την περασμένη Πέμπτη έγινε έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγου Υπουργείου Οικονομικών. Σύσσωμες οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» είπαν «ό,τι κινητοποιήσεις έγιναν, έγιναν, το μισθολόγιο θα περάσει έτσι κι αλλιώς σε ενάμιση μήνα». Η θέση των ταξικών δυνάμεων ήταν μεταξύ άλλων να μετατραπεί η απεργία στις 5 Οκτώβρη σε 48ωρη.

4. Στο Γενικό Λογιστήριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση με κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για να ακολουθήσουν κι άλλες τις επόμενες μέρες. Οι εργαζόμενοι έκαναν καταλήψεις και απεργία για τρεις συνεχόμενες μέρες. Τι έκανε η συνδικαλιστική πλειοψηφία όταν της ζητήθηκε να πάρει θέση για τις καταλήψεις και την απεργία; Είπε «να περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι Ομοσπονδίες»!

5. Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αττικής, στο Σύλλογο Γενικής Γραμματείας Τουρισμού και αλλού παίρνοντας αποφάσεις ενάντια στα χαράτσια.

6. Αποκαλυπτικά του ρόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική είναι και τα όσα συνέβησαν στην «Ιντρακόμ». Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για να πάρει απόφαση το επιχειρησιακό σωματείο για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών απορρίφθηκε δις. Η ΠΑΣΚΕ είπε ότι δε βλέπει λογικό να ζητήσει το σωματείο από τον κόσμο κάτι τέτοιο και οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμφωνώντας απόλυτα με την ΠΑΣΚΕ, είπαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να καλύψει τους εργαζόμενους από τις συνέπειες. Επίσης, πρότειναν να βγει ένα κείμενο υπογραφών ενάντια στα χαράτσια και οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στις Εφορίες το γνωστό κείμενο αμφισβήτησης της νομιμότητας του χαρατσιού που έχουν βγάλει πρόσφατα κάτι δικηγόροι κι εφοριακοί! Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο είπαν πως τα σωματεία δεν μπορούν να πάρουν θέση σε τέτοια θέματα, γιατί είναι διαφορές πολιτών - κράτους κι όχι διαφορές εργαζομένων - εργοδότη.

Και μία τελευταία περίπτωση. Εκπρόσωπος της «Παρέμβασης» σε πρόσφατη συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ έδωσε ουσιαστική κάλυψη στην ΠΑΣΚΕ λέγοντας ότι δε γίνεται να συζητάμε σήμερα ποιες δυνάμεις στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτό θέλει και το κεφάλαιο. Οι εργάτες να έχουν κοντή μνήμη για να μη βγάζουν συμπεράσματα. Ομως, τα παραπάνω που δεν είναι παρά μια απλή καταγραφή γεγονότων οδηγούν σε πολύτιμα συμπεράσματα ποιος είναι με ποιον και τι ρόλο επιτελεί.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ