Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαμαρτυρίες και καταστολή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και η καταστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ».

Στη Βοστόνη, καθώς φαίνεται, διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το ισχυρότερο μέτωπο της καταστολής, καθώς μία μέρα μετά την επίθεση κατά των διαδηλωτών, κατά κύριο λόγο φοιτητών, η αστυνομία της πόλης σε μία πραγματικά πολεμική επιχείρηση επιτέθηκε εκ νέου ενάντιά τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές είχαν πάρει άδεια να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ντιούι, όμως ο αριθμός τους αυξήθηκε και επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα να «βγουν εκτός των επιτρεπτών ορίων που χωροθετούσαν τη διαδήλωση»... Τουλάχιστον 129 συνελήφθησαν, ενώ αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν πεσμένους στο έδαφος, ακόμη και 75χρονους. Ο δήμαρχος της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, δικαιολόγησε την αστυνομική επιχείρηση δηλώνοντας στην εφημερίδα «Boston Globe» ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, αλλά «η πολιτική ανυπακοή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»...

Χτες συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις σε Πόρτλαντ, Σαν Φρανσίσκο έξω από την τράπεζα Wells Fargo, Βανκούβερ, Σολτ Λέικ Σίτι κ.ά., ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις σε 56 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, με ψήφους 50 κατά έναντι 49 υπέρ, η Γερουσία απέρριψε το λεγόμενο σχέδιο Ομπάμα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται βεβαίως και από την πλευρά της κυβέρνησης Ομπάμα και από την πλευρά της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης για ένα σχέδιο ενίσχυσης του κεφαλαίου με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ τους είναι χωρίς ουσία.

Από την άλλη, με ψήφους 63 υπέρ και 35 κατά η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει την «επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα χωρών οι οποίες χειραγωγούν την ισοτιμία του νομίσματός τους», που έχει ως βασικό στόχο την Κίνα, και το οποίο δεν αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ