Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συμφωνίες επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκαν μεταξύ Ρωσίας και Κίνας κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν μετά και τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο. Οπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Κινέζος πρόεδρος, η «υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας δείχνει ότι η επίσκεψη επέτρεψε να προωθηθεί η σχέση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών».

Ρωσία και Κίνα, που εδώ και χρόνια πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις πρωθυπουργών (αυτή ήταν η 16η), υπέγραψαν συμφωνίες που αφορούν συνεργασία των μονοπωλίων των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας. Οπως σημείωσε ο Βλ. Πούτιν, οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στην τελευταία φάση του έργου για την προμήθεια φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά. H συγκεκριμένη συμφωνία - πλαίσιο, που είχε υπογραφεί το 2009, μεταξύ της ρωσικής «Gazprom» και της Εθνικής Κινεζικής Πετρελαιακής Εταιρείας αφορά την προμήθεια 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά την επόμενη 30ετία, με τα ρώσικα μονοπώλια να επιχειρούν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους και όσον αφορά την ενέργεια στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι υπέγραψαν 16 οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη Πούτιν, στον τομέα της ανάπτυξης των μεταλλευτικών πόρων, της έρευνας και της μεταφοράς τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ