Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Μάχες στην πρωτεύουσα

ΣΑΝΑ'Α.--

Σκληρές μάχες μαίνονταν και χτες ολημερίς στο κέντρο της υεμενίτικης πρωτεύουσας ανάμεσα σε στρατεύματα του Προέδρου Σάλεχ και σε ενόπλους των φυλών και τμήματα του στρατεύματος που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση, κυρίως υπό την ηγεσία του φυλάρχου σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ και του αντιστράτηγου Αλί Μοχσέν αλ Αχμαρ. Η κατάσταση ως προς τις απώλειες ήταν συγκεχυμένη, αν και νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Των μαχών που πλέον λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο διαστάσεις εμφύλιας διαμάχης, προηγήθηκε ένα πολύνεκρο Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο οι δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 διαδηλωτές.

Ο Σάλεχ χαρακτήρισε όσους ηγούνται της αντιπολίτευσης «παράφρονες» και υποστήριξε ότι απέναντί του έχουν συναπιστεί «η αλ Κάιντα και ισλαμιστικές δυνάμεις όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι», παραλείποντας ν' αναφέρει ότι και ο ίδιος στήριξε την, επί δεκαετίες, εξουσία του στις ίδιες, από άποψη θέσεων, δυνάμεις, με τη βοήθεια των οποίων, άλλωστε, επικράτησε της νότιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, τη δεκαετία του '90.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, στην οποία έχουν συμμαχήσει μια πληθώρα πρώην συνεργατών του Σάλεχ, και ορισμένες οργανώσεις νεολαίας, φέρεται, εδώ και καιρό, σε επίπεδο ηγεσίας να έχει συζητήσει και συμφωνήσει ως προς την «επόμενη μέρα» με τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ