Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ερωτήματα για την κατάληψη του Μπάνι Ουαλίντ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την κατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, ανακοίνωναν, αργά χτες το απόγευμα, εκπρόσωποι του Μεταβατικού Συμβουλίου. Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι οι ένοπλοι του Συμβουλίου, οι οποίοι εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση την Κυριακή από βορρά και νότο, έχουν πλέον φτάσει στο κέντρο της πόλης. Η είδηση δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές, και αμφισβητείται, αφού ανάλογες πανηγυρικές ανακοινώσεις έχουν γίνει πολλάκις για να διαψευστούν λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα, πάντα, με το Μεταβατικό Συμβούλιο «πρόοδος» έχει επιτευχθεί και στη Σύρτη, όπου την Κυριακή, τηρήθηκε ατύπως μια εκεχειρία καθώς εκατοντάδες ακόμη άμαχοι προσπαθούσαν να εξέλθουν από την πόλη, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο σκληρότατων μαχών εδώ και μέρες καθώς οι μαχητές του Καντάφι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες, τις οποίες μεταδίδουν και μεγάλα πρακτορεία όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι ένοπλοι του Συμβουλίου έχουν επιδοθεί σε όργιο λεηλασιών και κλοπής της περιουσίας των αμάχων που έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ιδιαίτερα στα περίχωρά της.

Για όλα αυτά, θεωρητικώς, συνομίλησαν, χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και ο ένας εκ του ηγετικού διδύμου του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, κατά την επίσκεψη - αστραπή του πρώτου στην Τρίπολη για την έναρξη της ανακατασκευής της βρετανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με συνεργάτες του Χέιγκ, ο Βρετανός υπουργός κάλεσε τον Τζαλίλ να επιβάλει τάξη στις ένοπλες δυνάμεις του Συμβουλίου και να πάψουν τα εκτεταμένα, και πλέον επιβεβαιωμένα, φαινόμενα βασανισμών κατά αιχμαλώτων και λεηλασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ