Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να φτάσει σήμερα στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη, για διήμερη επίσκεψη, που στόχο έχει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν. Στόχος της επίσκεψης, κατά την ανακοίνωση, είναι «η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ θα συζητηθούν τα επείγοντα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Απεργία δύο εβδομάδων ξεκίνησαν χτες περίπου 30.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία μετάλλου και δομικών έργων στη Φινλανδία, καθώς κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις εργοδοσίας και συνδικάτων για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ τα συνδικάτα προειδοποιούν πως θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση αδιεξόδου.

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-- «Νίκη για τη δημοκρατία, το νόμο και τη λογική» χαρακτήρισε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο την απόφαση της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ να θέσει τέλος στην ένοπλη πάλη. Την Πέμπτη η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει πως θα κινηθεί με ειρηνικά μέσα και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας να ξεκινήσουν μια «διαδικασία απευθείας διαλόγου». Οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές για την ανακοίνωση της ΕΤΑ, λέγοντας ότι θα ήταν πρώιμη απόφαση να αφαιρέσουν την ΕΤΑ από τη λεγόμενη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΠΙΟΝ ΓΙΑΝΓΚ.-- Η βοηθός γγ του ΟΗΕ, Βαλερί Αμος, κάλεσε χτες τις ανεπτυγμένες χώρες να παραμερίσουν τις πολιτικές και άλλες διαφορές τους με τη ΛΔ Κορέας και να συνδράμουν τη χώρα με την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, λόγω καταστροφών στη γεωργική παραγωγή από καιρικά φαινόμενα.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 4 Δεκέμβρη προκήρυξε χτες ο Σλοβένος πρόεδρος, Ντανίλο Τουρκ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες πως συμφώνησε με τη ΛΔ Κορέας να ξαναρχίσουν έπειτα από έξι χρόνια οι έρευνες για τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών αγνοουμένων, που είχαν χαθεί στη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου.

ΣΕΟΥΛ.-- Την ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων στη Ν. Κορέα ως το 2015 ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας της χώρας προωθώντας μία «εξατομικευμένη» ηλεκτρονική εκπαίδευση στο πνεύμα των συνθηκών της αγοράς...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο διοικητής της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο Ερχαρντ Ντρόους προειδοποίησε χτες τους Σέρβους της περιοχής να άρουν τα οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, φοβερίζοντας με χρήση βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ