Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εντατικές «διαβουλεύσεις» για τη λεηλασία

Η κυβέρνηση καλεί κάθε αρπακτικό που θέλει να κάνει μπίζνες με ελληνικά κοιτάσματα

Εκκληση για «συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας» για την «αξιοποίηση» - έτσι λένε τη λεηλασία από τα ενεργειακά μονοπώλια - των Υδρογονανθράκων της χώρας, απεύθυνε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, με αφορμή το πρώτο ανοιχτό φόρουμ για το θέμα, στο οποίο συμμετείχαν επιστημονικοί και υπηρεσιακοί φορείς. Το αρμόδιο υπουργείο προτίθεται μάλιστα να κάνει και άλλες τέτοιες «διαβουλεύσεις» προκειμένου να «στηρίξει, βελτιώσει και προωθήσει» τις διαδικασίες εκχώρησης του ορυκτού πλούτου της χώρας στα ενδιαφερόμενα ντόπια και ξένα μεγάλα συμφέροντα. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε το πλιάτσικο «εθνική προσπάθεια», σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε «στο πιο κρίσιμο σημείο της».

Μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, με τον οποίο συστήθηκε και η εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων του δημοσίου, η κυβέρνηση επιτάχυνε τις σχετικές διαδικασίες, πιεζόμενη και από τους ενδιαφερόμενους. Στις 5 του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Οι πρώτες προσφορές αναμένονται μέσα στο Δεκέμβρη. Μετά τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών, όπως λέγονται, τα αποτελέσματα θα διατεθούν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και θα πουληθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες. Στόχος είναι να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, ανάλογα και τα αποτελέσματα των ερευνών, μέσα στο 2012.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν περιορίστηκε στο θέμα των ερευνών. Περίπου ένα μήνα μετά, στις 6 του Οκτώβρη, η Κυβερνητική Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την εκχώρηση στο πετρελαϊκό κεφάλαιο τριών «οικοπέδων», στα οποία έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με εκτιμήσεις για συνολικά αποθέματα έως 300 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι τρεις περιοχές είναι στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στα ανοιχτά του Κατάκολου. Το υπουργείο έχει κινήσει «διαβούλευση» μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη για τη συγκέντρωση όλου του υπάρχοντος υλικού, ώστε να είναι πλήρεις οι φάκελοι των προκηρύξεων. Αρχές του 2012 αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για το διεθνή διαγωνισμό.

Τα αποθέματα εκτιμώνται σε περίπου 25 δισ. ευρώ από κυβερνητικά στελέχη, που υποστηρίζουν ότι - σε βάθος 15ετίας - τα 12 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Ακόμη κι έτσι να είναι, τα όποια έσοδα θα διοχετευθούν ξανά στους δανειστές, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις για την «ανάπτυξη». Παρ' όλα αυτά, αν και η υπερτίμηση του πετρελαίου ευνοεί αντλήσεις υψηλού κόστους, οι δυσκολίες απόληψης και η σχετικότητα των αποθεμάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά το όποιο αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινά, νορβηγικά, αμερικανικά, ολλανδικά και βρετανικά συμφέροντα ενδιαφέρονται για τα «οικόπεδα» στην Ηπειρο και στον Πατραϊκό Κόλπο, αλλά και γενικότερα για τα ευρήματα στο Ιόνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ