Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι κυβερνώντες εκβιάζουν και υποκρίνονται!

Ανακοίνωση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ για τις δηλώσεις του υφυπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας της ΝΔ, Κ. Αγοραστού, σχετικά με το ζήτημα της εισαγωγής ζάχαρης και τα προβλήματα της τευτλοκαλλιέργειας

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας σε όλα σχεδόν τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, ανάμεσα σε αυτά και τη ζάχαρη».

Αυτά σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, με αφορμή τα όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, και τα όσα δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός.

Ο υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να εκβιάσει τον ελληνικό λαό, ισχυρίστηκε ότι αν δε διευθετηθούν τα χρέη η χώρα μας δε θα μπορεί να εισάγει σιτάρι και ζάχαρη, ενώ ο περιφερειάρχης, που πρόσκειται στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί όψιμος υπερασπιστής της τευτλοκαλλιέργειας και των αγροτών, ζήτησε να παραμείνει το κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων στο κλειστό εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ, αφού επισημαίνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις «αποδέχτηκαν και προώθησαν την πολιτική της ΚΑΠ και των αποφάσεων της ΕΕ, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τους άλλους περιορισμούς, με συνέπεια το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και την απαξίωση της αγροτικής παραγωγής», αναφέρεται στο ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας, σημειώνοντας: «Το 2005 η ποσόστωση ζάχαρης για τη χώρα μας ήταν 300.000 τόνοι. Με την τότε ΚΟΑ Ζάχαρης της ΕΕ, με την οποία συμφώνησε και υπέγραψε, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε το 50% της ποσόστωσης, έκλεισε τα 2 από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης, με συνέπεια από τη μια να μειωθεί δραματικά η τευτλοκαλλιέργεια και φέτος δε θα ξεπερνά τους 35.000 τόνους ζάχαρης και από την άλλη να γίνουμε χώρα εισαγωγής ζάχαρης, να χαθεί εισόδημα για τους αγρότες, να μεγαλώσει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα και να κερδοσκοπούν οι μεγάλες βιομηχανίες ζάχαρης της Ευρώπης που εισάγουν πλέον στη χώρα μας».

«Φτάνει πια η κοροϊδία»!

Στη συνέχεια, αφού υπενθυμίζεται ότι ο μεν Κ. Αγοραστός ήταν βουλευτής της ΝΔ και ψήφισε το κλείσιμο των δύο εργοστασίων και την πώληση του 50% της ποσόστωσης ζάχαρης, ο δε Ντ. Ρόβλιας είναι υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έχει «βγάλει στο σφυρί» και τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ, υπογραμμίζεται: «Φτάνει πια η κοροϊδία και η υποκρισία σε βάρος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησε και οδηγεί την τευτλοκαλλιέργεια, την καπνοκαλλιέργεια και άλλες καλλιέργειες στην απαξίωση και εγκατάλειψη. Αυτή ευθύνεται για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, για τη μείωση της παραγωγής, για την ερήμωση της υπαίθρου. Ενώ ζούμε σε μια χώρα με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και με τεχνογνωσία από τους αγρότες, που μπορεί να παράγει τα πάντα, έχουμε μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής αγροτικών, ζωικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, πληρώνουμε 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγή προϊόντων εξαιτίας αυτών των πολιτικών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες σε συντονισμό, κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και αγωνιστικά ταξικά κινήματα να στείλουν στην απαξίωση και να εγκαταλείψουν τους υπεύθυνους, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, μέσα από την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από το εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Ετσι θ' αναπτυχθούν οι μεγάλες δυνατότητες παραγωγικής ανάπτυξης που έχει η χώρα μας. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ