Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουν τζάμπα εργάτες

Αξιοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ και δηλώνουν ότι θέλουν νέες μειώσεις του λεγόμενου «εργασιακού κόστους»

Ακόμα και τις ώρες αυτές που η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας εξασφαλίζει στο κεφάλαιο απόλυτη ασυδοσία στην κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της εργοδοσίας, για την καθιέρωση μισθών πείνας με την παραπέρα απαξίωση της εργατικής δύναμης και την κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων για τη διάσωση των κερδών που έχουν εξασφαλίσει όλες τις τελευταίες δεκαετίες από το καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας με την ξετσιπωσιά και το θράσος των αστών βάζουν επιτακτικά θέμα παραπέρα μείωσης του εργατικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) μέσω της ιστοσελίδας του στην οποία συμμετείχαν 1.104 επιχειρηματίες αξιολογώντας από ελάχιστα έως πάρα πολύ σημαντικά 16 συγκεκριμένα «προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα» τα οποία τέθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το 87% από τους επιχειρηματίες που απάντησαν στην έρευνα χαρακτηρίζει από λίγο έως πάρα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις τους το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος». Αναλυτικότερα, ελάχιστα σημαντικό το έκρινε το 13%, λίγο σημαντικό το 20%, μετρίως σημαντικό το 43%, πολύ το 13% και πάρα πολύ σημαντικό το 11%. Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται να επιβαρύνει από «μετρίως» μέχρι «πάρα πολύ» τους ίδιους επιχειρηματίες σε ποσοστό 86% . Συγκεκριμένα, ελάχιστα απάντησε ότι το απασχολεί το 6%, λίγο το 8%, μετρίως το 17%, πολύ το 28% και πάρα πολύ το 41% από αυτούς. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν σε ένα βαθμό και την έκταση των αξιώσεων της εργοδοσίας που θέλουν και εξευτελιστικά αμειβόμενους εργαζόμενους και χωρίς καμία συμμετοχή των εργοδοτών στις ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά τα άλλα δεν προκαλεί καμία έκπληξη, όπως και τα προηγούμενα, το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα ότι οι επιχειρηματίες αξιολογούν σε ποσοστό 80% ως πολύ και πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα γι' αυτούς το ύψος των φορολογικών συντελεστών, ούτε το ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το «μεγάλο δημόσιο τομέα» ανέρχεται σε 63% . Αναμενόμενο, άλλωστε, είναι και το ποσοστό του 73% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών που αξιολογούν πολύ και πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το αυταπόδεικτο, ότι «έλλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου».

Τέλος, από το ερωτηματολόγιο του ΕΒΕΑ δε θα μπορούσε να λείπει ως ερώτημα το πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελούν για τους επιχειρηματίες οι πορείες και οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Τα ποσοστά εδώ διαμορφώθηκαν ως εξής: Ελάχιστα σημαντικό απάντησε πως είναι το 16%, λίγο σημαντικό το 24%, μετρίως το 25%, πολύ το 14% και πάρα πολύ σημαντικό το 21%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ