Σάββατο 29 Οχτώβρη 2011 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη βάρβαρη πολιτική στις παρελάσεις

Η λαϊκή αντίθεση στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, κεφαλαίου και στις αποφάσεις των πρόσφατων συνόδων της ΕΕ, από τις οποίες θα προκύψουν νέα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν στη συντριβή της ζωής της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας εκφράστηκε, μαζικά, με λαϊκές αντιδράσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ματαιώθηκαν παρελάσεις, όπως η στρατιωτική παρέλαση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και οι μαθητικές σε άλλες πόλεις, ενώ σε πολλές οι παρελάσεις έγιναν αφού αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις δεν μπορούν να συκοφαντηθούν από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς.

Στη Θεσσαλονίκη

Με κινητοποιήσεις στις παρελάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και τις νέες θυσίες που καλούνται να κάνουν για την πλουτοκρατία.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρισκόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης και άλλοι πολιτειακοί παράγοντες, η Αστυνομία έστησε μπλόκο στους διαδηλωτές με φράγματα από κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, εμποδίζοντας την έναρξη της παρέλασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας ενοχλημένοι από τις αντιδράσεις των διαδηλωτών αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις εκδηλώσεις αντίστασης του λαού, ενώ έκαναν λόγο για αντιδράσεις της μειοψηφίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για «δικτατορία της μειοψηφίας».

Μετά την αποχώρηση των επισήμων, πραγματοποιήθηκαν η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων και των εκπροσώπων των μαθητών, καθώς και οι πορείες των διαδηλωτών. Δεν παρέλασαν μόνο τα επίσημα στρατιωτικά τμήματα.

Σε όλες τις περιφερειακές μαθητικές παρελάσεις, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, μετέτρεψε τις παρελάσεις σε μεγάλες διαδηλώσεις καταδίκης της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας. Παρέμβασεις - κινητοποιήσεις έγιναν σε Καλαμαριά, Αμπελόκηπους, Πολίχνη και Συκιές.

Αντίστοιχη κινητοποίηση, με τον εργαζόμενο λαό να διαδηλώνει πίσω από τα τμήματα που παρήλαυναν, πραγματοποιήθηκε και στη Νάουσα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου.

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, υπήρχε ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, από νωρίς, και το πεζοδρόμιο των επισήμων ήταν «προστατευμένο» με κιγκλιδώματα. Η Αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο απέναντι στην εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν. Οι αποδοκιμασίες εκφράστηκαν από γονείς και παρευρισκόμενους στην παρέλαση. Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως οι μαθητές που παρέλασαν γύρισαν το κεφάλι, όταν πέρασαν απ' το σημείο που ήταν οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και η υπουργός Παιδείας. Α. Διαμαντοπούλου. Αλλοι μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ η μπάντα του Δήμου Αθήνας φόρεσε μαύρες κορδέλες στα μουσικά της όργανα. Δημιουργήθηκε ένταση όταν ομάδα παρευρισκομένων ανήρτησε πανό, έξω απ' τη «Μεγάλη Βρετανία», και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν.

Προκλητική ήταν η δήλωση της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία υποστήριξε: «Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε»! Ολα αυτά τα είπε η υπουργός Παιδείας, απευθυνόμενη σε ένα λαό που τον εξαθλιώνουν μέρα με τη μέρα, σε μαθητές που δεν έχουν βιβλία και εκπαιδευτικούς, που πάνε νηστικοί και πεινασμένοι στο σχολείο σε μια χώρα που τη ρημάζει η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Αποδοκιμασίες εκφράστηκαν σε μαθητικές παρελάσεις σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στις πόλεις της Θεσσαλίας. Στη Θεσσαλία οι δυνάμεις του ΚΚΕ έκαναν εξορμήσεις και μοίρασαν υλικό, συζητώντας με τους εργαζόμενους που πήγαν να παρακολουθήσουν τις μαθητικές παρελάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Ηράκλειο και την Αλικαρνασσό, οι παρελάσεις έγιναν αφού έφυγαν οι επίσημοι. Στο Βόλο κάποιοι, που καμιά σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα, «διέκοψαν» την παρέλαση και η Αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα στην παρέλαση βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή μαθητών. Η παρέλαση σταμάτησε. Και στα Τρίκαλα η παρέλαση ματαιώθηκε, αφού μεμονωμένα άτομα, που επίσης δεν έχουν σχέση με το κίνημα, χτύπησαν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Παπούλιας, με την αποχώρησή του από την παρέλαση, ζήτησε από το λαό «να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση». Ζήτησε, δηλαδή, από το λαό που τον πτωχεύει η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, να υποταχτεί στην πολιτική σωτηρίας του κεφαλαίου, και «να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων», παραλληλίζοντας την επέτειο με το σήμερα, όταν όχι μόνο δεν υπάρχει «δουλεία σε τρίτους», αλλά αγαστή σύμπνοια των κυβερνήσεων των μονοπωλίων στην εξαθλίωση των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Θεσσαλονίκη (2015-08-15 00:00:00.0)
Τι ετοιμάζουν στις παρελάσεις; (2012-03-21 00:00:00.0)
Με σχέδιο δούλεψαν οι εθνικιστές (2008-03-27 00:00:00.0)
Τους απαγόρευσαν να παρελάσουν για την ειρήνη... (2004-10-30 00:00:00.0)
Θα τους κάνουμε να μας ακούσουν! (2004-10-19 00:00:00.0)
Εδωσαν αντιπολεμικό χαρακτήρα στις επετειακές εκδηλώσεις (2003-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ