Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χρεοκοπία είναι στο DNA του καπιταλισμού

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «Free Sunday»

Στην εφημερίδα «Free Sunday» και στον δημοσιογράφο Ν. Παπαδημητρίου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

****

-- Αισθάνεται δικαιωμένο το ΚΚΕ από τις τελευταίες αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, κ. Παπαρήγα;

-- Δικαιωμένο θα αισθανθεί το ΚΚΕ όταν ο λαός βάλει τέλος στις θυσίες που του επιβάλλουν για την πλουτοκρατία και κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του με τη δική του εξουσία. Οι αποφάσεις της ΕΕ στραγγαλίζουν όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως και η ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη, είναι στο DNA της καπιταλιστικής κρίσης, του καπιταλισμού. Τώρα είναι πιο αναγκαία και εφικτή αντικειμενικά η πάλη κατά της ΕΕ. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη λαϊκή κυριαρχία, όχι για την εθνική κυριαρχία της αστικής τάξης σε βάρος των εργατών. Η επαλήθευση των θέσεων και των προβλέψεών μας μας δίνει το δικαίωμα να καλούμε το λαό να εμπιστευτεί την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

-- Εδώ που φτάσαμε όμως με ένα υπερχρεωμένο κράτος που δανείζεται - και δεν επιστρέφει - χρήματα και από Ευρωπαίους συνταξιούχους σημειωτέον, ποια θα ήταν η, κατά την άποψή σας, επωφελής για τα λαϊκά συμφέροντα λύση;

-- Είναι μύθος ότι ο λαός της Γερμανίας δεινοπαθεί για να δοθούν τα δάνεια του μνημονίου στην Ελλάδα, όπως είναι μύθος ότι για το χρέος ευθύνονται οι εργαζόμενοι των 700 και 1.000 ευρώ και οι συντάξεις των 600 ευρώ μέσο όρο. Τα δάνεια δίνονται για να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και η Ευρωζώνη. Το κρατικό χρέος το δημιούργησε η τεράστια κερδοφορία και οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων που δρουν στην Ελλάδα. Γι' αυτούς δανείστηκε και θα συνεχίζει να δανείζεται το καπιταλιστικό κράτος.

Ο λαός το έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα και έχει κάθε δικαίωμα να πει «φτάνει πια». Για να σωθεί από τα συνεχή βάρβαρα μέτρα, τις κρίσεις, το χρέος, για να αναπτυχθεί η χώρα προς όφελός του, χρειάζεται να γίνουν κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος. Να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ και η λαϊκή εξουσία να διαγράψει όλο το χρέος μονομερώς, χωρίς ο λαός να εκβιάζεται από τους ιμπεριαλιστές τοκογλύφους.

-- Αναφορικά πάντως με την ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, ακούμε ότι τα μεσαία και φτωχά στρώματα θα βγουν πολλαπλάσια χαμένα, αφού η αναλογία προς το ευρώ θα είναι διπλάσια από την αρχική αντιστοιχία. Τι απαντάτε;

-- Τα λαϊκά στρώματα τα καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια, είτε μείνουμε στο ευρώ, είτε όχι. Αυτό που απασχολεί εμάς είναι πώς θα βγουν πιο σύντομα και με τις λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κόλαση της εκμετάλλευσης και των κρίσεων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση με λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ