Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πρώτες αντιδράσεις σε ΕΕ - Ευρωζώνη

Για «αιφνιδιαστική» κίνηση της κυβέρνησης έκαναν λόγο χτες δημοσιεύματα στα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία, που σχολίαζαν την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας σε δημοψήφισμα και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καρολίνας Κότοβα απέφυγε να σχολιάσει τις ανακοινώσει του Γ. Παπανδρέου. «Ουδέν σχόλιο και για τα δύο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν «αιφνιδιασμένοι», ενώ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γ. Παπανδρέου «ανατρέπει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής».

Το γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL», σημείωνε ότι «ο Παπανδρέου θέλει να αφήσει στους πολίτες την απόφαση για το πακέτο διάσωσης», και ανέφερε ότι «το δημοψήφισμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πακέτο διάσωσης», αφού «ηχηρές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι εναντίον των σχεδιαζόμενων μέτρων». Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρακτορείο «Ρόιτερς», το οποίο μάλιστα προτάσσει και την πρόσφατη δημοσκόπηση της «KΑΠΑ Research» για το «Βήμα», σύμφωνα με την οποία περίπου το 60% του λαού δηλώνει αντίθετο στην τελευταία συμφωνία, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα μπορεί «να θέσει σε αμφισβήτηση» τη νέα δανειακή συνθήκη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «τζογάρει» και λαμβάνει «τεράστιο πολιτικό ρίσκο». Οι «Financial Times» υποστήριζαν ότι «βαίνει εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα» και εκτιμούν ότι «ο Παπανδρέου προχωρά σε αυτήν την κίνηση γιατί πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να περάσει τη δανειακή σύμβαση». Την ίδια ώρα η Βρετανική «Telegraph» καλεί τον κόσμο να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα για να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ