Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση νέων και ειδικευόμενων γιατρών

Αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή βρέθηκαν χτες οι συγκεντρωμένοι στο υπουργείο Υγείας

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι νέοι και ειδικευόμενοι γιατροί, καθώς και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, ενάντια στο νομοσχέδιο για «την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών» και διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών. Το νομοσχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για την απόκτηση ειδικότητας τις εξετάσεις, δημιουργώντας γιατρούς «πολλών ταχυτήτων», που θα υπηρετούν τους «εμπόρους» της Υγείας.

Στο μεταξύ, ενώ οι διαδηλωτές ζητούσαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή, με αποτέλεσμα ένας φοιτητής της Ιατρικής να τραυματιστεί στο χέρι από χτύπημα αστυνομικού κλομπ.

Τελικά, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στο υπουργείο, όπου και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα, Νίκο Πολύζο, ο οποίος επιχείρησε να τους καθησυχάσει λέγοντας πως δεν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους. Με τον ίδιο σκοπό, σε τηλεφωνική του επικοινωνία, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως δεν πρόκειται για νομοσχέδιο, αλλά για κείμενο διαβούλευσης, ρίχνοντας τη «φάκα» ενός ακόμη «κοινωνικού διαλόγου». «Φάκα», στην οποία οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιχείρησαν να ρίξουν για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους, ζητώντας «διάλογο από μηδενική βάση».

Από την πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία προκύπτει και ο ρόλος που επιφυλάσσουν στους γιατρούς, τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Θοδωρής Πιτσόλης. Ετσι, στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση μιας μεγάλης μάζας φθηνού και ευέλικτου ιατρικού προσωπικού με περιορισμένες δυνατότητες στο επίπεδο της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων, και μίας μικρής ελίτ γιατρών με υψηλή ειδίκευση, στο πλαίσιο ενός συστήματος Υγείας που πουλά «υπηρεσίες».

Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το νομοσχέδιο είναι το ίδιο που κλείνει περίπου 1.000 κλινικές, το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο στο «Αγία Σοφία» κ.λπ., σημείωσε ο Νίκος Χονδρόπουλος, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οπως τόνισε, η μάχη πρέπει να δοθεί στα νοσοκομεία, στις σχολές, στους τόπους δουλειάς, ώστε να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η ρήξη με τα μονοπώλια στον κλάδο της Υγείας, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου σημειώνεται πως θα προχωρήσει κανονικά η καταβολή των υπόλοιπων για το 2011 εφημεριών και των αντίστοιχων υπερωριών, νυχτερινών - εξαιρέσιμων κλάδου γιατρών και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ