Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ανησυχία για «εκτροπή» και διχογνωμίες

Αλλοι ξορκίζουν και άλλοι ζητούν το δημοψήφισμα

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη καταρρεύσει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων», απεφάνθη χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας το «απίστευτο παρασκήνιο στις πλάτες του ελληνικού λαού» από τους Μέρκελ - Σαρκοζί, στους οποίους χρέωσε «μια πρωτοφανή κίνηση παρέμβασης σε ζητήματα κυριαρχίας», αλλά και από «θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες που σχεδιάζουν ξεδιάντροπα νέες μνημονιακές κυβερνήσεις, που θα εφαρμόσουν τη δανειακή σύμβαση».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζει το λαό, αναπαράγοντας υπαινιγμούς για «κηδεμονία» της Ελλάδας από τη Γερμανία και τη Γαλλία, παραγράφοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας στην επίθεση σε βάρος του λαού. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ωμή απόπειρα εκτροπής» οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέρα από τις εκλογές, χρησιμοποιώντας την ίδια προπαγάνδα που επιστρατεύει και η κυβέρνηση για να κινδυνολογήσει και να νομιμοποιήσει το χτύπημα του λαού. Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και τον Αντ. Σαμαρά ως «συνεγγυητή της μνημονιακής πολιτικής».

Ωστόσο, διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή του ΣΥΝ, αποτυπώνεται σε δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος λέει: «Η προτιμότερη επιλογή είναι δημοψήφισμα, εδώ και τώρα, με ερώτημα αν θέλει ο λαός ή όχι τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά κι αν το ερώτημα είναι παραμονή της χώρας μέσα στο ευρώ ή όχι, και με αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να γίνει δεκτή η πρόκληση του δημοψηφίσματος, αφού η δημοψηφισματική ακύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου δεν θα μπορούσε να επισυμβεί χωρίς να έχει ως συνέπεια την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Προσφυγή σε εκλογές ζητά η ΔΗΜΑΡ για έξοδο από την κρίση πάντα στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας». Πάντως, ο βουλευτής της Γ. Ψαριανός με δήλωσή του διαφοροποιείται, ζητώντας «τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) να προχωρήσουν συναινετικά μ' ένα πρωθυπουργό κοινής αποδοχής» για ένα «εύλογο χρονικό διάστημα (...) μετά να πάμε σε εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ