Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ «ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ»
Περήφανη απάντηση των εργαζομένων στις μειώσεις μισθών

Αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργοδοσία τα δελτία ατομικών συμβάσεων που τους μοίρασε υπό την απειλή των απολύσεων

Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι ανάγκη για την απάντηση στην εργοδοσία
Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι ανάγκη για την απάντηση στην εργοδοσία
Μια πρώτη περήφανη απάντηση έδωσαν χθες οι εργαζόμενοι της εταιρείας καλλυντικών «Σαράντης ΑΒΕΕ» στα Οινόφυτα στην εργοδοσία, που απαίτησε να μειωθούν οι μισθοί τους μέχρι και κάτω από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Από την Τετάρτη η εργοδοσία άρχισε να μοιράζει στους περίπου 150 εργαζόμενους δελτία ατομικών συμβάσεων, σπέρνοντας ταυτόχρονα την απειλή για απολύσεις. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι απάντησαν άμεσα με χθεσινή 4ωρη στάση εργασίας και συμμετέχοντας σύσσωμοι στη γενική συνέλευση. Αξίζει δε να σημειωθεί η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις εργολαβίες (σ.σ. αποτελούν την πλειοψηφία στην εταιρεία), που τυπικά δε θίγονται από τις μειώσεις μισθών, αλλά αντιλαμβάνονται ότι η εργοδοτική επίθεση είναι ενιαία και θα συμπαρασύρει και τα δικά τους ήδη πενιχρά μεροκάματα, της τάξης των 24 ευρώ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χθες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, η οποία συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας. Ο τελευταίος ομολόγησε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μείωση των κερδών της εταιρείας, αλλά ο ανταγωνισμός που πρέπει να αντιμετωπίσει, δηλαδή να «ρίξει» τα μεροκάματα. Ως εκ τούτου παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δε θα γίνουν απολύσεις μετά τις μειώσεις μισθών, απλά ...μειώνονται οι πιθανότητες. Εξάλλου, μέσα στο έτος 2010-2011, έγιναν περίπου 10 απολύσεις από την εταιρεία.

«Οσο σκύβουμε το κεφάλι στις ορέξεις της εργοδοσίας, τόσο θα μας πιέζει για περισσότερα», ήταν το γενικό συμπέρασμα που βγήκε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Εγινε πλούσια συζήτηση, που κατέληξε ομόφωνα να μην υπογραφεί καμία από τις ατομικές συμβάσεις, να τις μαζέψουν και να τις επιστρέψουν στην εργοδοσία. Εξέλεξαν εργοστασιακή επιτροπή αγώνα που μαζί με την Ομοσπονδία θα οργανώσει τα επόμενα βήματα.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση, η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, Γιώτα Ταβουλάρη, σημείωσε πως οι επιχειρηματίες θέλουν φθηνούς εργαζόμενους, χαμηλό εργατικό «κόστος», γι' αυτό απολύουν, γι' αυτό αξιοποιούν την ελαστική εργασία που θεσπίζουν οι κυβερνήσεις. Οπως τόνισε, πρέπει να ενισχύσουν τον αγώνα τους, στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων και να κάνουν θυσίες για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα κέρδη της εργοδοσίας. Τέλος, ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που διέλυσαν το κλαδικό συνδικάτο φαρμάκου στη Βοιωτία, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει προσυπογράψει το «σπάσιμο» των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, δήθεν για να μη γίνουν απολύσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ