Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σε εφαρμογή η πολιτική εξαφάνισης των συνεταιρισμών

Σε εφαρμογή τίθεται η πολιτική εξαφάνισης των συνεταιρισμών με απόφαση που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του νόμου 4015/2011. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει μέχρι 21/12/2011 να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο των Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΑΟ) και να στείλουν ηλεκτρονικώς μέχρι αυτήν την ημερομηνία τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οπως προβλέπεται, οι συνεταιριστικές οργανώσεις που δε θα το πράξουν, θα πάψουν να υφίστανται μετά την 31η Μάρτη του 2012. Και η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαιτεί το καταστατικό, τους ισολογισμούς των ετών 2008, 2009 και 2010, την κατάσταση των οικονομικά ενεργών μελών και πρακτικό αρχαιρεσιών μέσω γενικής συνέλευσης. Η ουσία όμως είναι πως ο ολέθριος νόμος για τους συνεταιρισμούς που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αρχίζει να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται από όποιο άλλο αστικό κυβερνητικό σχήμα προκύψει. Την εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα, από τους 6.300 περίπου συνεταιρισμούς που υπάρχουν σήμερα να μείνουν ως ενεργοί 200-300 συνεταιρισμοί. Επίσης, γίνεται φανερό πως θα «μπει χέρι» στα περιουσιακά στοιχεία όσων συνεταιρισμών κριθούν από την αρχή ή και αργότερα ως ανενεργοί, αφού θα τίθενται σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης και η ακίνητη περιουσία τους θα παραχωρείται σε άλλο γειτονικό συνεταιρισμό. Το θέμα είναι ότι η άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο εκφυλισμός και η απαξίωση της πλειοψηφίας των συνεταιρισμών, οι συνεταιρισμοί - σφραγίδες, η κακοδιοίκηση και υπερχρέωση κ.ά. που επικαλούνται οι κυβερνώντες για να εφαρμόσουν αυτόν το νόμο, έχει αιτίες. Βαριές ευθύνες για την όλη κατάσταση έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η πολιτική της ΚΑΠ.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι λιγοστοί νέοι «συνεταιρισμοί» που θα προκύψουν θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό φέουδο των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Στους χαμένους θα είναι η πλειοψηφία των μικρών και φτωχών αγροτών, που δεν θα μπορούν να γίνουν μέλη στις νέες οργανώσεις, αφού δε θα μπορούν να καταβάλουν ούτε το αντίτιμο της «συνεταιριστικής μερίδας». Μπρος στη διαμορφωθείσα κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνεταιριστικοί υπάλληλοι επιβάλλεται να συντονίσουν τη δράση και τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ