Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Βύθιση 6,9% στο εννεάμηνο

Οξύνεται η καπιταλιστική κρίση. Κατρακύλα ήδη 13,6% στην τελευταία 3ετία

Από το κακό στο χειρότερο συνεχίζουν όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ στο 9μηνο του 2011 να φτάνει στο 6,9%, με την κατάσταση που διαμορφώνεται να διαψεύδει μία προς μία όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μαζί και την πολύ πρόσφατη από την πλευρά της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), το καλοκαίρι φέτος, και για το γ' τρίμηνο (Ιούλης - Σεπτέμβρης), όπου παραδοσιακά οι ρυθμοί του ΑΕΠ είναι οι καλύτεροι που εμφανίζονται μέσα στο κάθε 12μηνο, ο ρυθμός της κατρακύλας έπιασε το 5,2%, σε μια εξέλιξη που προαναγγέλλει την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απόλυτα, βέβαιο, ότι και ο ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ, που η Κομισιόν για το 12μηνο του 2011 τον «έβλεπε» στο 5,5%, θα αποδειχτεί για μια ακόμη φορά κατώτερος από την πραγματικότητα. Με τις υπερεκτιμήσεις τους για το παραγόμενο ΑΕΠ, με βάση το οποίο διαμορφώνουν τους στόχους για τα φορολογικά έσοδα και τα άλλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, έρχονται να εμφανίσουν τις νέες τρανταχτές αποκλίσεις και αστοχίες τους, που, με τη σειρά τους, αξιοποιούνται για τα επόμενα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η επίσημη ανεργία, τον Αύγουστο φέτος, έσπασε κάθε προηγούμενο κοντέρ, για να διαμορφωθεί στο 18,4%.

Σύμφωνα με τα «αναθεωρημένα στοιχεία» από την ΕΛΣΤΑΤ, οι ρυθμοί πτώσης απογειώθηκαν από 3,2% για το 2009, στο 3,5% για το 2010 και σε 6,9% στο 9μηνο του 2011, με τη συνολική κατρακύλα να φτάνει στο 13,6%.

Με αναιμικούς ρυθμούς εξελίσσεται το ΑΕΠ τόσο στα 27 κράτη της ΕΕ όσο και στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ), οι ρυθμοί ενίσχυσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης καταγράφονται στο 1,4% (γ' τρίμηνο) από 1,7% (β' τρίμηνο) και 2,4% (α' τρίμηνο), επανεμφανίζονται, δηλαδή, οι ρυθμοί «κόπωσης». Η ίδια η Κομισιόν, στην πρόσφατη έκθεση, διαπιστώνει ότι η «ανάπτυξη έχει σταματήσει στην Ευρώπη και υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης», ακόμη ότι «ουδεμία βελτίωση προβλέπεται για την κατάσταση της ανεργίας συνολικά στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ