Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Καταργούνται δημόσιοι φορείς και απολύονται εργαζόμενοι

Με ΣΔΙΤ θα κατασκευαστούν και θα λειτουργούν όλες οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων όχι μόνο της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πανάκριβα τέλη καθαριότητας, ενώ παράλληλα εκατοντάδες εργαζόμενοι στους υπάρχοντες φορείς διαχείρισης, όπως ο ΕΣΔΚΝΑ, που θα μετατραπούν σε Ιδιωτικού Δικαίου, θα οδηγηθούν στην εφεδρεία ή την ανεργία.

Αυτό προαναγγέλθηκε χτες σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΥΠΕΚΑ τόσο από τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και από τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο, από την οποία προέκυψε ότι τα μόνα που θα ωφεληθούν από τον προγραμματισμό αυτό της κυβέρνησης θα είναι μερικά μονοπώλια για τα οποία θα δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας.

Οπως ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, «προτείνουμε τη χρήση του χρηματοοικονομικού σχήματος των ΣΔΙΤ, ενός σχήματος το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί στα χρηματοοικονομικά δεδομένα της στιγμής και τις δυσκολίες που ξέρουμε ότι παρόμοιες επενδύσεις έχουν να βρουν χρηματοδότηση». «Ολα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Π. Κουκουλόπουλος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού υποστήριξε ότι στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν «έχει βρεθεί ολοκληρωμένη και ασφαλής για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας λύση», στη συνέχεια «φωτογράφισε» ως μέθοδο που θα ακολουθηθεί την καρκινογόνα καύση, λέγοντας ότι θα εφαρμόσουμε ό,τι και «σε όλες τις μητροπολιτικές περιοχές ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη, στη Βιέννη, στην Κοπεγχάγη, στο Βερολίνο». «Φωτογράφισε» έτσι παράλληλα και τα μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια που θα πάρουν μέρος στις μεγάλες μπίζνες με τα σκουπίδια, μαζί με μερικές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Οσον αφορά τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, ο Π. Κουκουλόπουλος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία «αλλάζουμε το σχετικό άρθρο του "Καλλικράτη", δεν θα έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο, θα είναι φορείς Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Σύνδεσμοι που ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα». Η ρήση αυτή του υφυπουργού προκάλεσε ήδη την έντονη ανησυχία των 500 εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ, αλλά και των άλλων δημόσιων φορέων της χώρας, που νιώθουν ήδη βαριά την «ανάσα» της «εφεδρείας» και της ανεργίας.

Οσον αφορά την Αττική, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ δήλωσε ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός με ΣΔΙΤ που προβλέπει δύο μεγάλα εργοστάσια δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο και 400.000 τόνων στο πολύπαθο Θριάσιο, και άλλα δύο εργοστάσια (Γραμματικό και Κερατέα) δυναμικότητας 127.500 και 90.000 τόνων αντίστοιχα. Η κατασκευή τους υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 30% θα είναι κρατική χρηματοδότηση και οι ιδιώτες θα τους εκμεταλλεύονται για 25 χρόνια. Το Δημόσιο θα εγγυηθεί στους ιδιώτες αμοιβή για διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο, είτε παράγονται είτε όχι, ενώ το Δημόσιο αναλαμβάνει ακόμη την ευθύνη λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής, την επέκταση των υφιστάμενων κυττάρων και την αποκατάστασή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναξιόπιστοι... (2012-09-02 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες η διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής (2011-08-23 00:00:00.0)
Φορτώνει ακόμα περισσότερο το Θριάσιο (2011-05-04 00:00:00.0)
Διαιωνίζεται το αδιέξοδο (2004-04-22 00:00:00.0)
«Λύσεις» η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ρυπογόνος καύση (2003-06-24 00:00:00.0)
Το ιστορικό μιας ανατροπής (2000-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ