Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
«Λύσεις» η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ρυπογόνος καύση

Κυβέρνηση και ηγεσίες των φορέων της ΤΑ προωθούν καταστροφικές για τις τσέπες των δημοτών και το περιβάλλον επιλογές

Την ακόμη πιο φορομπηχτική για τους δημότες επιλογή της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας και τη ρυπογόνο για το περιβάλλον μέθοδο της καύσης προκρίνουν ως «λύση» στο οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κυβέρνηση και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Σε ημερίδα με θέμα «Για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων», που διοργάνωσαν χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση οδεύει στη δημιουργία του θεσμικού εκείνου πλαισίου που θα επιτρέψει και ακόμα παραπέρα θα πριμοδοτήσει την είσοδο ιδιωτών στον τομέα.

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είπε πως η συνεργασία της ΤΑ με ιδιώτες καθίσταται επιτακτική, ανάμεσα σε άλλα, και για την προοπτική εφαρμογής νέων τεχνολογιών αξιοποίησης των αστικών αποβλήτων. Στην κατεύθυνση αυτή αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προχωρά «στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου» των Δημοτικών Επιχειρήσεων των ΟΤΑ, «με πρόταση για τη δημιουργία και Δημοτικών και Διαδημοτικών Επιχειρήσεων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, κατά το παράδειγμα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης». Οπως δήλωσε μάλιστα, «κρίνουμε σωστό για τις επιχειρήσεις αυτού του είδους κρατική επιχορήγηση μέχρι ποσοστού 35%». Από πού θα προέλθει αυτή η επιχορήγηση; Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν σαφής: «Μπορούμε να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση για την παρακράτηση από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους». Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δημότες θα επιδοτήσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο, αφού οι ΚΑΠ είναι χρήματα που δίνονται στους δήμους για έργα προς αυτούς.

Τέλος, ο υπουργός είπε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διαμορφώνει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων στον οποίο το άρθρο 3 θα αντικατασταθεί ως εξής: «Δήμοι, Κοινότητες, Σύνδεσμοι και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου της Αυτοδιοίκησης, μπορούν να αναθέτουν σε φυσικά ή νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή κοινοπραξίες, την εκτέλεση έργων, την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση προγραμμάτων με τη διενέργεια διαγωνισμού. Η ανάθεση του έργου ή της υπηρεσίας θα συνοδεύεται με την καταβολή αμοιβής (δημόσια σύμβαση έργου ή υπηρεσίας) είτε με την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του έργου ή της υπηρεσίας (παραχώρηση δημόσιου έργου ή δημόσιας υπηρεσίας) είτε με το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου ή της υπηρεσίας σε συνδυασμό με την καταβολή αμοιβής».

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, σημείωσε πως θα πρέπει να κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι από τους φορείς διαχείρισης, συμπληρώνοντας πως το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων ταφής των απορριμμάτων «θα επιβαρύνει τους πολίτες». Η ίδια συμπλήρωσε πως στον τομέα των οργανικών αποβλήτων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες χωρίς αποκλεισμούς.

Τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΤΑ, να μην ακυρωθεί, σε καμία περίπτωση, ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξέφρασε ο Θ. Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην ομιλία του υπογράμμισε πως η είσοδος ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας «δε θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα, με βέβαιη την αύξηση των ανταποδοτικών τελών». Συμπλήρωσε πως «η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα φορέων της ΤΑ» και σε επίπεδο νομού να υπάρχει ένας φορέας, για δε την Αττική ο ΕΣΔΚΝΑ. Τέλος, ο Θ. Μπαλασόπουλος κατέθεσε την αντίθεση της Ομοσπονδίας στην «καρκινογόνο καύση των πολυεθνικών».

Τη συναίνεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά, και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν να υπάρξει σχετική ενημέρωση των δημοτών (προφανώς για να προετοιμαστούν ...ψυχολογικά για τη νέα επιδρομή στην τσέπη τους). Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, τα 'βαλε με τον ΕΣΔΚΝΑ και τους εργαζόμενους, οι οποίοι απεργούν... σε κάθε αργία - όπως αυθαίρετα είπε.

  • Με επιστολή του ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής ζητά από τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους φορείς διαχείρισης των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Αλλιώς η Περιφέρεια θα ορίσει μόνη της το φορέα διαχείρισης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανάθεσης και σύνταξης των μελετών, από τις οποίες και θα κριθεί πού θα κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ. Θετικά αναμένεται να απαντήσουν οι 8 δήμοι της Λαυρεωτικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ