Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γυναίκες οι δύο στους τρεις αναλφάβητους

Πάνω από 120 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι εκτός σχολείου, στην πλειοψηφία τους κορίτσια, αφού από τους 862 εκατομμύρια ενήλικες αναλφάβητους του πλανήτη τα 2/3 είναι γυναίκες.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνονται απ' τη «Γιούνισεφ», με αφορμή πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης για την εκπαίδευση των κοριτσιών στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, όπου το πρόβλημα του αναλφαβητισμού είναι ιδιαιτέρως έντονο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο να εξαλείψει τις ανισότητες, λόγω φύλου, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 25 χώρες μέχρι το 2005. Οι χώρες αυτές επιλέχθηκαν με κριτήρια, όπως τα χαμηλά ποσοστά εγγραφής κοριτσιών, το άνω του 10% χάσμα μεταξύ αγοριών - κοριτσιών στην εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν χώρες όπου πάνω από 1.000.000 κορίτσια είναι εκτός σχολείου (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νιγηρία κλπ).

Η «Γιούνισεφ» επισημαίνει ότι στην υποσαχάρια Αφρική λιγότερο από το ένα στα τέσσερα κορίτσια γράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέχρι την ηλικία των 18 ετών τα κορίτσια παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 4,4 λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης απ' ό,τι τα αγόρια. Επίσης, έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν ότι κάθε ένα έτος σχολείου για τα κορίτσια μειώνει τη γονιμότητα κατά 10% και κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης για 1.000 γυναίκες σώζει τη ζωή δύο εξ αυτών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Απ' την άλλη, έρευνες σε 19 χώρες έδειξαν ότι κατά μέσο όρο πάνω από το 40% των γυναικών χωρίς εκπαίδευση δε γνώριζαν τίποτα για το Εϊτζ, σε σύγκριση με το 9% των γυναικών που είχαν τουλάχιστον πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, η οργάνωση αναφέρει ότι οι μορφωμένες γυναίκες, εκτός από ασφαλέστερη εγκυμοσύνη, έχουν υγιέστερα παιδιά, στέλνουν και τα δικά τους παιδιά σχολείο και έχουν τα εφόδια να προστατέψουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, όπως και να συνεισφέρουν παραγωγικά στις κοινωνίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ